Απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και τερματισμό του «κλίματος φόβου», που δημιουργεί στους αντιπάλους της η κυβέρνηση του νησιού, ζητά η Διεθνής αμνηστία από την Κούβα μέσα από έκθεσή της, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην έκθεσή της επισημαίνει, ότι οι Κουβανοί ηγέτες χρησιμοποιούν το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της κομμουνιστικής χώρας ως μία «σαθρή», όπως τη χαρακτηρίζουν, δικαιολογία, για την λήψη κατασταλτικών μέτρων.

«Η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων συνείδησης και ο τερματισμός της κακομεταχείρισης των διαφωνούντων είναι μέτρα, τα οποία η κουβανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει αμέσως και χωρίς όρους», τονίζει η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας, Κέρι Χάουαρντ, σε δήλωσή της, που συνοδεύει την έκθεση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, στην Κούβα υπάρχουν 53 «κρατούμενοι συνείδησης». Η ανεξάρτητη κουβανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε, ότι στο νησί υπάρχουν περίπου 190 πολιτικοί κρατούμενοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι 53 που αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Η Κούβα θεωρεί τους διαφωνούντες ως μισθοφόρους που εργάζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εχθρούς για να υπονομεύουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, η κυβέρνηση της Αβάνας εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστότοπους της αντιπολίτευσης στο διαδίκτυο.