Δεν έχει δικαστεί ακόμη ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ που θα παραμείνει στις φυλακές για το προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί να προσάγει τον Χ. Σ. Μοχάμεντ ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου εξαιτίας της αντίδρασης από τα μέλη του Κογκρέσου και την κοινή γνώμη στη Νέα Υόρκη.

Επίσης, γνωστή είναι η στάση του Μπαράκ Ομπάμα για τη λύση του στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος συμμερίζεται τη γνώμη των πιο προοδευτικών στοιχείων μέσα στη κυβέρνηση και απορρίπτει τη συγκεκριμένη λύση.

Ο τόπος και ο τύπος του δικαστηρίου ενώπιον του οποίου θα προσαχθούν οι πέντε κατηγορούμενοι για την οργάνωση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 θα οριστεί… σύντομα, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ πριν τρεις μέρες.

Η δίκη πρόκειται να γίνει κάποια στιγμή πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές και απαιτεί ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα. Ο Μοχάμεντ και οι υπόλοιποι τέσσερις ύποπτοι ως τώρα κρατούνται στις φυλακές βάσης του Γκουαντάναμο.