Κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Δήμο της Βαρκελώνης, Καταλανοί ξεχύθηκαν ντυμένοι στα κόκκινα και τα κίτρινα, στους δρόμους της πόλης διεκδικώντας το δικαίωμα τους να αποφασίσουν για την τύχη της περιοχής τους σε δημοψήφισμα.

«Στις 9 Νοεμβρίου θα ψηφίσουμε και θα κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας», διακήρυξε στους διαδηλωτές ο Κάρμε Φορκαντέλ, πρόεδρος της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης.

Η τοπική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα στήσει κάλπες στις 9 Νοεμβρίου, αλλά η Μαδρίτη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας τις χρυσοκόκκινες σημαίες της Καταλονίας, τις γνωστές ως «estelada» αλλά και σημαίες της Σκοτίας, σχημάτισαν με τα σώματά τους ένα γιγαντιαίο V -για να συμβολίσουν τις λέξεις «Ψηφίζω» και «Νίκη»- στις δύο κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης, ενώ το κεντρικό σύνθημα ήταν «έφτασε η ώρα».

Η διαδήλωση οργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την ευκαιρία της Ντιάντα, της «εθνικής ημέρας» της Καταλονίας. Το 2012, το ένα εκατομμύριο των Καταλανών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ανάγκασαν την περιφερειακή κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα.

Πέρυσι οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 400 χιλιομέτρων, υποχρεώνοντας τις καταλανικές αρχές να ορίσουν την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, στις 9 Νοεμβρίου φέτος. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη βρετανική κυβέρνηση, που έδωσε το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σκοτία, η Μαδρίτη αρνείται κάθε τέτοια πιθανότητα επικαλούμενη το ισπανικό Σύνταγμα.