Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους, ανέφεραν αστυνομικές και ιατρικές πηγές. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε ένα σιιτικό τέμενος στο οποίο έχουν καταφύγει εκατοντάδες εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές λόγω των συγκρούσεων και των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Ένας γιατρός σε νοσοκομείο του Κιρκούκ είπε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά από τις πόλεις Αμερλί, Μπασίρ και Τάζα.

Στην τουρκομανική πόλη Αμερλί, Ιρακινοί στρατιώτες, σιίτες εθελοντές και Κούρδοι μαχητές ξεκίνησαν σήμερα μια κοινή επιχείρηση για την εκδίωξη των σουνιτών τζιχαντιστών που την πολιορκούν εδώ και δύο μήνες.

«Ο στρατός του Ιράκ, εθελοντές (σιίτες) και πεσμεργκά (Κούρδοι), εξοπλισμένοι με βαρύ πυροβολικό και υποστηριζόμενοι από την αεροπορία, ξεκίνησαν μια επιχείρηση για να σπάσουν την πολιορκία της Αμερλί», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαλάλ Άμπντουλ Μπάμπαν, ο δήμαρχος της Τουζ Χουρμάτου, μιας άλλης τουρκομανικής πόλης που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βορειότερα.

Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε τα ξημερώματα και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις σιίτες εθελοντές και δύο στρατιώτες, ενώ άλλοι 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μια πηγή των πεσμεργκά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές.

Σύμφωνα με τον Άμπντουλ Μπάμπαν, οι συμμαχικές δυνάμεις απέχουν μόλις τρία χιλιόμετρα από την Αμερλί. Οι 20.000 κάτοικοι της πόλης, που παραμένει περικυκλωμένη από τους τζιχαντιστές από τις 18 Ιουνίου, ζητούσαν εδώ και πολλές εβδομάδες την επέμβαση του στρατού, προειδοποιώντας ότι τους τελειώνουν τα τρόφιμα και δεν έχουν πλέον ούτε πόσιμο νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα και κινδυνεύουν άμεσα καθώς, συν τοις άλλοις, στην περιοχή επικρατεί καύσωνας.

Μέχρι τώρα, ο στρατός του Ιράκ στάθμευε νοτιότερα ενώ οι πεσμεργκά στην Τουζ Χουρμάτου. Λόγω όμως της αδυναμίας του στρατού να ανακτήσει τα εδάφη που έχει χάσει από τους τζιχαντιστές, Βαγδάτη και Αρμπίλ έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και αποφάσισαν να συνεργαστούν στο πεδίο της μάχης.

Η τουρκομανική μειονότητα του Ιράκ είναι μια από τις σημαντικότερες της χώρας. Οι Τουρκομάνοι ζουν σχεδόν αποκλειστικά στον βορρά και, στην πλειονότητά τους, είναι σουνίτες. Ωστόσο, οι σιίτες Τουρκομάνοι εδώ και δύο μήνες έχουν μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών.