Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 29 τραυματίστηκαν μέχρι στιγμής σήμερα σε επιθέσεις στη Βαγδάτη, δήλωσαν πηγές της αστυνομίας και ιατροί.

Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, βόρεια της πρωτεύουσας του Ιράκ, μια περιοχή η οποία πλήττεται από επιθέσεις και όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι γενικά αυξημένα την ημέρα της εβδομαδιαίας προσευχής των μουσουλμάνων, κάθε Παρασκευή.

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την επίθεση με ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, ενώ άλλοι 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στο κέντρο της Βαγδάτης, τρεις βόμβες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά σε ένα σιιτικό τέμενος κοντά στην πλατεία Χολάνι με αποτέλεσμα 3 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και άλλοι οκτώ να τραυματιστούν.

Τον Ιούνιο σουνίτες αντάρτες, των οποίων ηγούνται οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κατέλαβαν μεγάλα τμήματα του βόρειου και του δυτικού Ιράκ.

Αν και οι μαχητές του παραμένουν προς το παρόν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, το ΙΚ επιχειρεί συχνά στην πρωτεύουσα, προχωρώντας σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι ή σε επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα, στοχοθετώντας ιδίως στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τουλάχιστον 1.600 οι νεκροί τον Ιούλιο

Επίσημα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα δείχνουν ότι πάνω από 1.600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στο Ιράκ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με αυτόν τον απολογισμό, τον οποίο ανακοίνωσαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Υγείας, 1.401 πολίτες, 185 στρατιωτικοί και 83 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στη χώρα τον περασμένο μήνα.

Εξάλλου 2.104 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 246 στρατιώτες και 153 αστυνομικοί.

Ο Ιούνιος ήταν ένας από τους πιο αιματηρούς μήνες για τη χώρα από το 2007 με τουλάχιστον 2.000 νεκρούς στο κύμα βίας που σπαράσσει τη χώρα.

Ο επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ από την πλευρά του έκανε λόγο για τουλάχιστον 1.737 νεκρούς στο Ιράκ τον Ιούλιο.

«Ανησυχώ για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων στο Ιράκ, ιδίως μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα καθιστά αδύνατη την επαλήθευση των στοιχείων αυτών από ανεξάρτητες πηγές.