Μέσα σε οκτώ χρόνια ο Βλαντιμίρ Λένιν πήρε 11 μονάδες! Σε δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το ποσοστό των Ρώσων που θεωρούν ότι ο ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην εθνική ιστορία αυξήθηκε στο 51% σε σύγκριση με εκείνο που είχε λάβει σε αντίστοιχη το 2006.

Για το 38% των ερωτηθέντων «ο Λένιν διαδραμάτισε μάλλον θετικό ρόλο» ενώ το 13% έκρινε ότι έπαιξε «απολύτως θετικό» ρόλο στην ιστορία του έθνους. Αντιθέτως, το 26% πιστεύει σήμερα ότι ο ρόλος του Λένιν ήταν «μάλλον αρνητικός» ή «εντελώς αρνητικός». Το 2006 το ποσοστό αυτών που έκριναν αρνητικά τον Λένιν ήταν 36%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 45 περιοχές της Ρωσίας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.603 προσώπων, από το ανεξάρτητο ινστιτούτο Levada.

Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων άνω των 55 ετών εκτιμούν τον Λένιν, ο οποίος έχει υψηλό ποσοστό αποδοχής (40%) και στους νέους κάτω των 30 ετών, όπως ανέφερε ο κοινωνιολόγος του Levada Αλεξέι Λέβινσον. «Το Κρεμλίνο θέλει να βασιστεί στα σύμβολα της σοβιετικής σταθερότητας και έτσι προκαλεί μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον Λένιν», εξήγησε.

Η Ρωσία τιμά σήμερα την 144η επέτειο από τη γέννηση του Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ ο οποίος γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1870 στο Σιμπίρσκ. Η ταριχευμένη σορός του πατέρα της επανάστασης των μπολσεβίκων, που πέθανε το 1924, εκτίθεται μέχρι και σήμερα στο Μαυσωλείο του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.