Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα επιστρέψει σήμερα στη Ραμάλα σε μια προσπάθεια να διασώσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Ο Κέρι «θα αναχωρήσει και πάλι για τη Ραμάλα την Τετάρτη» έπειτα από μια επίσκεψη-αστραπή στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, δήλωσε η Τζεν Ψάκι, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που είχε δώσει το πρωί μια παλαιστινιακή πηγή.

Ο αμερικανός υπουργός συναντήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένο να έχει χθες το βράδυ με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ακυρώθηκε, όμως συναντήθηκε με τον επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σάεμπ Ερεκάτ.

Ο Αμπάς προήδρευσε χθες το βράδυ μιας συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας, η οποία ζήτησε διαβεβαιώσεις από τον Κέρι για την απελευθέρωση από το Ισραήλ μιας τελευταίας ομάδας παλαιστίνιων κρατούμενων, που ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου, υπό την απειλή να υποβάλουν νέα διαβήματα ένταξης σε κάποιες από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Εξάλλου η παλαιστινιακή ηγεσία απέκλεισε οποιαδήποτε παράταση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μετά τις 29 Απριλίου αν δεν υπάρξει «πλήρης αναστολή του εποικισμού στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Στο μεταξύ φέρεται να προετοιμάζεται μια συμφωνία στην οποία θα περιλαμβάνεται η απελευθέρωση από τις αμερικανικές αρχές ενός ισραηλινοαμερικανού κατασκόπου με στόχο την παράταση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ως το 2015, όπως δήλωσε σήμερα μια ισραηλινή πηγή.

Η πηγή αυτή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, επεσήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συμφωνία αυτή έπεσε στο τραπέζι λίγο μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Κέρι στην Ιερουσαλήμ και περιλαμβάνει την απελευθέρωση σε διάστημα δύο εβδομάδων του Τζόναθαν Πόλαρντ, που είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ εδώ και 28 χρόνια.

Το Ισραήλ ζητεί εδώ και χρόνια την απελευθέρωση του Πόλαρντ, πρώην αναλυτή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία για λογαριασμό του εβραϊκού κράτους.

Σε αντάλλαγμα για την απονομή χάρης στον Πόλαρντ, το Ισραήλ θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της τελευταίας ομάδας παλαιστίνιων κρατούμενων.

Η συμφωνία φέρεται επίσης να περιέχει την απελευθέρωση επιπλέον 400 παλαιστινίων που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα και οι οποίοι έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις ποινές τους.

«Η συμφωνία που προετοιμάζεται περιέχει τα ακόλουθα σημεία: την απελευθέρωση του Τζόναθαν Πόλαρντ πριν το Πάσχα των Εβραίων (στα μέσα Απριλίου) και τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους ως το 2015», ανέφερε η πηγή αυτή.

Εξάλλου το Ισραήλ θα δεσμευθεί να περιορίσει τις προσφορές για την κατασκευή νέων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, αλλά όχι στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχαρονότ, η απελευθέρωση του Πόλαρντ ενδέχεται να γίνει σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργούτι, ηγετικού στελέχους της Φάταχ, μαζί με την τελευταία ομάδα παλαιστίνιων κρατούμενων.

Η Ψάκι πάντως αρνήθηκε να αναφερθεί σε μια πιθανή απονομή χάρης στον Πόλαρντ, ο οποίος θα μπορούσε να υποβάλει αίτημα για την υπό όρους απελευθέρωσή του τον Νοέμβριο του 2015.