Με τις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των Malaysia Airlines, που έχει εξαφανιστεί από τις 8 Μαρτίου, να συνεχίζονται με τη συμμετοχή πολλών χωρών και τα σενάρια γύρω από το τι πραγματικά συνέβη να οργιάζουν, ο πιλότος Patrick Smith συνέταξε μια λίστα με τα χειρότερα αεροπορικά δυστυχήματα, που σχετίζονται με την τρομοκρατία, από τις δεκαετίες του 1970, 1980 και 1990.

Δείτε παρακάτω τη λίστα, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα nycaviation.com:

1970: Γίνεται αεροπειρατεία σε ένα αεροσκάφος 747 της Pan Am με προορισμό τη Νέα Υόρκη, λίγο μετά την απογείωσή του από το Άμστερνταμ. Η πτήση αλλάζει πορεία και κατευθύνεται προς το Κάιρο, όπου απελευθερώθηκαν και οι 170 επιβάτες. Στη συνέχεια οι ριζοσπάστες ανατίναξαν το αεροσκάφος.

1970: Κατά τον αποκαλούμενο «Μαύρο Σεπτέμβρη» των αεροπειρατειών, πέντε jets, (ένα της TWA, της Pan Am και της El Al του Ισραήλ), καταλήφθηκαν από την ομάδα Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP). Τρία από τα πέντε αεροσκάφη άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν σε έναν απομακρυσμένο διάδρομο προσγείωσης στην Ιορδανία, όπου και ανατινάχθηκαν. Το τέταρτο πέταξε μέχρι την Αίγυπτο και καταστράφηκε εκεί. Προηγουμένως είχαν απελευθερωθεί όλοι οι επιβάτες.

1971:
Ένας άντρας με το όνομα D.B. Cooper κάνει αεροπειρατεία και απειλεί να ανατινάξει ένα αεροσκάφος 727 της Northwest Orient. Πήδηξε με αλεξίπτωτο από το πίσω μέρος του αεροπλάνου με τα λύτρα και δεν τον είδε ποτέ ξανά κανείς, ούτε νεκρό ούτε ζωντανό.

1972: Ένα αεροσκάφος της JAT (Yugoslav Airlines) DC-9, έχοντας αναχωρήσει από την Κοπεγχάγη με προορισμό το Ζάγκρεμπ εκρήγνυται στα 33.000 πόδια, σκοτώνοντας 27 ανθρώπους. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ομάδα Ustashe.

1972: Από την έκρηξη στο αεροσκάφος της Cathay Pacific που πετούσε από τη Μπανγκόκ στο Χονγκ Κονγκ, έχασαν τη ζωή τους 81 άνθρωποι. Ένας υπαστυνόμος από την Ταϊλάνδη κατηγορήθηκε ότι τοποθέτησε τη βόμβα, για να σκοτώσει την αρραβωνιαστικιά του.

1972:
Στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου Lod κοντά στο Τελ Αβίβ, τρεις άντρες από τον Ιαπωνικό Κόκκινο Στρατό, που είχαν στρατολογηθεί από την παλαιστινιακή ομάδα PFLP, ανοίγουν πυρ με πολυβόλα και χειροβομβίδες, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 80.

1973:
Την ώρα που οι επιβάτες επιβιβάζονται σε ένα 747 της Pan Am στο αεροδρόμιο της Ρώμης, τρομοκράτες γαζώνουν το αεροσκάφος με πολυβόλα και ρίχνουν χειροβομβίδες μέσα στην καμπίνα, σκοτώνοντας 30 ανθρώπους.

1973: Ογδόντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια απόπειρας αεροπειρατείας σε αεροσκάφος της Aeroflot, το οποίο εξερράγη επάνω από τη Σιβηρία.

1974: Ένα 707 της TWA που πετούσε από την Αθήνα στη Ρώμη (μέρος πτήσης από το Τελ Αβίβ στη Νέα Υόρκη) έπεσε στη θάλασσα κοντά στην Ελλάδα, σκοτώνοντας και τους 88 επιβαίνοντες. Είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο χώρο των αποσκευών.

1974:
Ένας άντρας ενεργοποίησε δύο χειροβομβίδες την ώρα της πτήσης μέσα σε ένα 727 της Air Vietnam, όταν το πλήρωμα αρνήθηκε να τον μεταφέρει στη Hanoi. Σκοτώθηκαν 75 άνθρωποι.

1976:
Ένα αεροσκάφος Cubana DC-8 συνετρίβη κοντά στα Μπαρμπέιντος, σκοτώνοντας 73 ανθρώπους. Ένας εξόριστος, αντίπαλος του Κάστρο, και τρεις ακόμη δικάστηκαν αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

1977: Αεροπειρατής σκότωσε και τους δύο πιλότους ενός αεροσκάφους 737 της Malaysian Airline System (σημερινή αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines). Το αεροσκάφος συνετρίβη σε ένα βάλτο. Σκοτώθηκαν και οι 100 επιβαίνοντες.

1985: Η ομάδα Abu Nidal σκότωσε 20 ανθρώπους κατά τη διάρκεια συντονισμένων επιθέσεων στα γραφεία έκδοσης εισιτηρίων στα αεροδρόμια της Βιέννης και της Ρώμης.

1985:
Σιίτες πολιτοφύλακες οπλισμένοι με χειροβομβίδες και πιστόλια καταλαμβάνουν την πτήση 847 της TWA από την Αθήνα με προορισμό τη Ρώμη. Ακολουθεί μια οδύσσεια 17 ημερών στο Λίβανο, την Αλγερία και πίσω. Σε κάποια φάση οι επιβάτες βγήκαν από το αεροσκάφος, τους χώρισαν σε ομάδες και τους κράτησαν ομήρους στη Βυρηττό.

Μοναδικό θύμα ήταν ένα δύτης του αμερικανικού ναυτικού, τον οποίο πυροβόλησαν.

Οι υπόλοιποι όμηροι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, όταν η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε να απελευθερώσει περισσότερους από 700 σιίτες μαχητές, που κρατούνταν στο νότιο Λίβανο. Η φωτογραφία με τον πιλότο να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο του πιλοτηρίου, με έναν τρομοκράτη να τον απειλεί με ένα όπλο στο κεφάλι του, είχε κάνει το γύρο του κόσμου. (Δείτε εδώ).

1985: Ένα αεροσκάφος 747 της Air India που αναχώρησε από το Τορόντο με προορισμό τη Βομβάη εξερράγη στον αέρα, πάνω από το Βόρειο Ατλαντικό από εξτρεμιστές Σιχ. Σκοτώθηκαν 329 άνθρωποι. Μία δεύτερη βόμβα, που προοριζόταν για ένα άλλο 747 της Air India εξερράγη προτού φορτωθεί στο αεροσκάφος στο Τόκιο.

1986: Την ώρα που το αεροσκάφος 840 της TWA κατεβαίνει στα 10.000 πόδια με κατεύθυνση την Αθήνα, σημειώνεται έκρηξη βόμβας στην καμπίνα. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εκτινάχθηκαν μέσα από την άτρακτο.

1986: Στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράτσι, τέσσερα βαριά οπλισμένα μέλη της οργάνωσης Abu Nidal καταλαμβάνουν ένα αεροσκάφος 747 της Pan Am, που ετοιμάζεται για αναχώρηση. Όταν οι πακιστανικές Αρχές εισέβαλλαν στο αεροσκάφος, οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ και πυροδότησαν χειροβομβίδες.

Σκοτώθηκαν 22 επιβάτες και τραυματίστηκαν άλλοι 150. Οι τέσσερις τρομοκράτες συνελήφθησαν, μπήκαν στη φυλακή στο Πακιστάν και απελευθερώθηκαν το 2001.

1987: Ένα αεροσκάφος 707 της Korean Air Lines εξερράγη επάνω από τη θάλασσα Ανταμάν, σε πτήση από τη Βαγδάτη προς τη Σεούλ, σκοτώνοντας και τους 115 επιβαίνοντες σε αυτό. Ένας από τους δύο Κορεάτες, που θεωρήθηκε ύποπτος ότι είχε κρύψει μια βόμβα μέσα σε αυτό, αυτοκτόνησε προτού συλληφθεί. Η συνεργός του, μια νεαρή γυναίκα, παραδέχτηκε ότι άφησε τη συσκευή σε ένα ράφι, πριν από την απογείωση, κατά τη διάρκεια μιας στάσης.

Παρότι καταδικάστηκε σε θάνατο, της δόθηκε χάρη από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας το 1990.

1987: Ο David Burke, πρόσφατα απολυθείς υπάλληλος, κατάφερε να περάσει από τον έλεγχο στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες με ένα γεμάτο όπλο και επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος της Pacific Southwest Airlines με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο. Την ώρα της πτήσης κατάφερε να μπει στο πιλοτήριο και να σκοτώσει τους δύο πιλότους, προτού αυτοκτονήσει, αφού οδήγησε το αεροσκάφος σε κατακόρυφη βουτιά. Σκοτώθηκαν και οι 43 επιβάτες.

1988: Σημειώθηκε έκρηξη στην πτήση 103 της Pan Am Flight με προορισμό τη Νέα Υόρκη, μισή ώρα μετά την απογείωσή της από το Λονδίνο. Τα συντρίμμια έπεσαν στην πόλη Lockerbie της Σκωτίας. Σκοτώθηκαν οι 259 επιβάτες και άλλοι 11 στο έδαφος.

1989: Εκατόν εβδομήντα άνθρωποι από 17 χώρες σκοτώθηκαν όταν ενεργοποιήθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός στο χώρο των αποσκευών, σε ένα αεροσκάφος της γαλλικής εταιρείας UTA, που πετούσε από το Κονγκό στο Παρίσι.

1989: Στην προσπάθειά τους να σκοτώσουν πληροφοριοδότες της αστυνομίας, τα μέλη ενός καρτέλ κοκαΐνης ανατινάσσουν την πτήση 203 της Avianca από τη Μπογκοτά στο Κάλι. Δεν επέζησε κανείς από τους 110 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

1990: Ένας νεαρός άντρας που ισχυριζόταν ότι ήταν δεμένος με εκρηκτικά μπήκε στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους 737 της Xiamen Airlines και απαίτησε αυτό να κατευθυνθεί στην Ταϊβάν. Όταν το αεροσκάφος ξέμεινε από καύσιμα, το πλήρωμα προσπάθησε να το προσγειώσει στη Guangzhou. Όμως σημειώθηκε μια πάλη με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να ξεφύγει από το διάδρομο και να συγκρουστεί με δύο σταθμευμένα αεροσκάφη, σκοτώνοντας 128 ανθρώπους.

1994:
Τέσσερις μουσουλμάνοι εξτρεμιστές εισβάλουν σε ένα αεροσκάφος Α300 της Air France στην Αλγερία. Το αεροσκάφος κατευθύνεται στη Μασσαλία, όπου επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ο γαλλικός στρατός εισέβαλλε μέσα σε αυτό.

1996: Γίνεται αεροπειρατεία σε αεροσκάφος767 της Ethiopian Air Lines επάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Το αεροσκάφος ξέμεινε από καύσιμα και κατευθύνθηκε προς τα νησιά Comoros. Οι αεροπειρατές παλεύουν με τους πιλότους και το αεροσκάφος διαλύεται κατά τη συντριβή του στη θάλασσα, σκοτώνοντας 125 ανθρώπους.

1999: Ένας διαταραγμένος 28χρονος κατάφερε να εισβάλλει στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους της Nippon Airways, που μετέφερε 503 ανθρώπους και να σκοτώσει με μαχαιριά τον πιλότο.

1999:
Ο πιλότος Chris Phatswe της Air Botswana οδηγεί ένα άδειο ATR commuter επάνω σε δύο σταθμευμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και να καταστραφεί σχεδόν το σύνολο του στόλου της μικρής αυτής αεροπορικής εταιρείας στη χώρα.