Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα μετέβη στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, όπου υπέβαλε πριν από λίγο την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

Ο γενικός γραμματέας της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας Ντονάτο Μάρα έκανε γνωστό ότι δεν θα χρειασθεί να παρουσιασθεί ο Ενρίκο Λέτα ενώπιον του κοινοβουλίου για να εξακριβωθεί ότι πλέον δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

Η ιταλική προεδρία θεωρεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να εκθέσουν τις απόψεις τους κατά την διάρκεια της συζήτησης στην βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική αντιπολίτευση —η Φόρτσα Ιτάλια και το Κίνημα Πέντε Αστέρων— είχαν ζητήσει έντονα να μεταβεί η κυβέρνηση Λέτα στην βουλή και στην γερουσία για να εξακριβωθεί αν χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου με τα κόμματα θα ολοκληρωθούν αύριο και στην συνέχεια θα αναθέσει, πιθανότατα στον Ματέο Ρέντσι, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Μάρα εξήγησε ότι η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και στην συνέχιση της υλοποίησης των θεσμικών αλλαγών.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έκανε σαφές ότι δεν θα πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις.