Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, άσκησε την Παρασκευή πιέσεις στη Γαλλία να μην μαλακώσει τη στάση της απέναντι στο Ιράν στις επερχόμενες συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, λίγες μόλις ημέρες προτού ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επισκεφθεί το Ισραήλ.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει τη Γαλλία ότι παρεμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων κατά τη διάρκεια συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη. Η Τεχεράνη επιδιώκει την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Ο Ολάντ αναμένεται την Τρίτη να μεταβεί στο Ισραήλ για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα επικεντρωθεί στον επόμενο γύρο των συνομιλιών που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στη Γενεύη. «Ελπίζουμε ότι η Γαλλία δεν θα μαλακώσει τη στάση της», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό. «Χαιρετίζουμε τη συνεπή και αποφασιστική θέση (του Ολάντ) σχετικά με το ζήτημα του Ιράν».

Ο Νετανιάχου επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησής του στις έρευνες του Ιράν που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη από την πλευρά της υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και δεν επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Ολάντ έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος στην άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν μέχρις ότου υπάρχουν απτές εγγυήσεις.