Σε δημοπρασία βγαίνουν σήμερα οκτώ μικρά βιβλία- ντοκουμέντο από την «Επιχείρηση Θαλάσσιος Λέων», το σχέδιο της Ναζιστικής Γερμανίας να εισβάλει στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα βιβλία περιέχουν καρτ-ποσταλ από τις βρετανικές ακτές, τις οποίες είχαν αγοράσει Γερμανοί τουρίστες κατά την επίσκεψή τους στη χώρα, ως ενθύμια. Σύμφωνα με τη Daily Mail, η γερμανική στρατιωτική μηχανή συνέλεξε χιλιάδες τέτοιες κάρτες- αναμνηστικά, στο ξέσπασμα του πολέμου το 1939, ως βοηθητικό υλικό στο «χτύπημα» κατά της Βρετανίας. Οι ασπρόμαυρες εικόνες βοηθούσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ναζί να βρουν κατάλληλες ακτές για την επίθεση αλλά και για την αναγνώριση των τοποθεσιών.

Τα βιβλιάρια, με τίτλο «Militargeographische Angaben uber England» (Στρατιωτικές γεωγραφικές πληροφορίες για την Αγγλία) συνόδευαν χάρτες με σημειώσεις για την κάθε περιοχή. Με εντυπωσιακές λεπτομέρειες επισημαίνονταν σημεία όπως στρατηγικές τοποθεσίες αλλά και υποδομές ενδιαφέροντος όπως αστυνομικά τμήματα, εργοστάσια και σιδηροδρομικοί σταθμοί.

Ένας στρατιωτικός ιστορικός και συγγραφέας συνέλεξε τα φυλλάδια αυτά και τα βγάζει σήμερα σε δημοπρασία από τον οίκο Dreweatts.

Αναμένεται να πιάσουν πάνω από 700 ευρώ.


Δείτε τις φωτογραφίες…