Απόφαση για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γαμπρού του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, έλαβε δικαστήριο της χώρας.

Ο Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, σύζυγος της δευτερότοκης κόρης του βασιλιά, Χριστίνας, κατηγορείται για διαφθορά και η χρηματική εγγύηση που του έχει επιβληθεί έφτανε τα 6,1 εκατ. ευρώ. Μετά την αδυναμία του Ουρνταγκαρίν να συγκεντρώσει το ποσό, η δικαιοσύνη αποφάσισε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ζαγαριού.

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν σήμερα περιλαμβάνεται το ήμισυ της βίλας της Χριστίνας και του Ινιάκι στην πολυτελή συνοικία Πεντράλμπες της Βαρκελόνης και το ήμισυ άλλων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην εταιρεία Aizoon, που ανήκει εξ ημισείας στο ζευγάρι.

Στην απόφασή του το δικαστήριο εξήγησε ότι η εγγύηση αυτή αντιστοιχεί στο ποσό που φέρεται να διασπάθισε ο Ουρνταγκαρίν και ο συνέταιρός του κυρίως μέσω του ινστιτούτου Noos, στο οποίο προέδρευε ο πρώτος από το 2004 ως το 2006.

Ο Ουρνταγκαρίν κατηγορείται ότι με τον Τόρες είχε διασπαθίσει 6 εκ. ευρώ από κρατικές επιχορηγήσεις μέσω του Ινστιτούτου Noos, μία εταιρεία παροχής υψηλών υπηρεσιών. Στις 3 Απριλίου είχε διαταχθεί έρευνα επίσης και σε βάρος της Χριστίνας, που θεωρείται ύποπτη για «συνεργασία» με το σύζυγό της.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, στο τέλος του 2011, ο Ουρνταγκαρίν έπαψε να εμφανίζεται δημοσίως με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Ο γαμπρός του Χουάν Κάρλος και η Χριστίνα ελέγχονται επίσης και για φορολογική απάτη.