Ένας άνδρας, ο οποίος παρουσιάσθηκε από το BBC ως ένας «διοικητής» των σομαλών ισλαμιστών Σεμπάμπ, διέψευσε σήμερα ότι ξένοι βρίσκονται μεταξύ των ενόπλων που πραγματοποίησαν την επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι και υποστήριξε πως δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Ο άνδρας, ο οποίος αναφερόταν με το όνομα «Αμπού Όμαρ», δήλωσε πως συζήτησε τηλεφωνικά με τους δράστες της επίθεσης. «Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τις κενυατικές αρχές», διαβεβαίωσε μιλώντας στο BBC.

«Μιλήσαμε στους μουτζαχεντίν που βρίσκονται μέσα στο West Gate και μας είπαν πως η κενυατική κυβέρνηση τους παροτρύνει να διαπραγματευθούν και τους προτρέπει να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κάθε μουτζάχιντ (…) θέλει να πεθάνει στο όνομα του Αλάχ για να γίνει μάρτυρας και αυτό είναι κάτι που φέρνει σε αμηχανία πολλούς Δυτικούς», πρόσθεσε.

Ο ίδιος απέκλεισε εξάλλου την παρουσία ξένων μεταξύ των δραστών της επίθεσης. «Υπάρχουν φήμες σύμφωνα με τις οποίες ενέχονται αμερικανοί, βρετανοί και άλλων εθνικοτήτων μαχητές (…) Μπορώ να σας δηλώσω πως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Πρόκειται για αβάσιμες φήμες», δήλωσε στο ραδιοσταθμό.

Εν τω μεταξύ οι κενυατικές δυνάμεις ασφαλείας έβγαλαν στη διάρκεια της νύχτας περισσότερους ανθρώπους από το εμπορικό κέντρο όπου ένοπλοι ισλαμιστές κρατούν ομήρους και ο στρατός κινείται προς τους δράστες, δήλωσε σήμερα, τρίτη ημέρα της πολιορκίας, ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Ντέιβιντ Κιμάιγιο.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι κενυατικές δυνάμεις ασφαλείας «διέσωσαν και άλλους ομήρους», αλλά στο σχόλιό του στο Twitter δεν αναφέρθηκε σε μάχες με τους ένοπλους ισλαμιστές. Αρκετοί άνθρωποι τις δύο τελευταίες ημέρες βγήκαν από το εμπορικό κέντρο αφού παρέμειναν κρυμμένοι μέσα σ’ αυτό, χωρίς να κρατούνται όμηροι υπό την απειλή όπλου.

Κενυάτες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως απομόνωσαν τους επιτιθέμενους μέσα στο εμπορικό κέντρο και από την προηγούμενη νύκτα υποστηρίζουν πως η επιχείρηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο.