Με τις ΗΠΑ σκοπεύει να επικοινωνήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε χθες, σχετικά με μία έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), είχε τοποθετήσει συσκευές παρακολούθησης στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και προειδοποίησε ότι οι χώρες οφείλουν να σέβονται το απαραβίαστο της διπλωματίας.

Επικαλούμενο απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ που έλαβε από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ ανέφερε την Κυριακή ότι το 2012 οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό σύστημα τηλεδιάσκεψης του ΟΗΕ.

«Έχουμε ενημερωθεί για τις σχετικές αναφορές και σκοπεύουμε να είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές σχετικά με το ζήτημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ. Είπε επίσης, ότι η διεθνής νομοθεσία προστατεύει τα καθήκοντα των Ηνωμένων Εθνών, των διπλωματικών αποστολών και άλλων διεθνών οργανισμών. «Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν ανάλογα για την προστασία του απαραβίαστου των διπλωματικών αποστολών», τόνισε ο Χακ.

Το Σπίγκελ αναφέρει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ήταν μεταξύ αυτών που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η NSA «τρέχει» ένα πρόγραμμα υποκλοπών σε τουλάχιστον 80 πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο.

«Η παρακολούθηση είναι εντατική και καλά οργανωμένη και σχετίζεται ελάχιστα ή καθόλου με τον εντοπισμό τρομοκρατών», αναφέρει το Σπίγκελ.