Την 68η επέτειο από την παράδοσή της κατά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο τιμά σήμερα η Ιαπωνία σε μία περίοδο κατά την οποία επικρατεί ένταση στις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αποφάσισε να μην επισκεφθεί το μαυσωλείο Γιασουκούνι, στη μνήμη των 2,5 εκατομμυρίων νεκρών του πολέμου, μία απόφαση που ελήφθη εξαιτίας της ανησυχίας ότι πιθανή επίσκεψη του πρωθυπουργού θα προκαλούσε περαιτέρω ένταση στις σχέσεις της Ιαπωνίας με τις γειτονικές της χώρες, κυρίως την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Οι επισκέψεις στο μνημείο αυτό από κορυφαίους πολιτικούς έχουν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου και της Σεούλ στο παρελθόν καθώς το μαυσωλείο έχει ανεγερθεί, όχι μόνο στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου, αλλά και 14 ιαπώνων ηγετών την εποχή εκείνη, οι οποίοι καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου από Συμμαχικό Δικαστήριο.

Εξάλλου και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχία για τις εθνικιστικές απόψεις του Άμπε και ορισμένων μελών του υπουργικού του συμβουλίου.

Ο Άμπε σήμερα απέστειλε στεφάνι στο Γιασουκούνι, ενώ επισκέφθηκε το Εθνικό Κοιμητήριο στο Τόκιο, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των ιαπώνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.

Ωστόσο, τουλάχιστον δύο υπουργοί του, οι Γιοσιτάκα Σίντο, υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών και Κεϊτζί Φουρούγια, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής δημόσιας ασφάλειας, επισκέφθηκαν το μαυσωλείο καθώς και άλλοι 88 βουλευτές.

Στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο ενώπιον του αυτοκράτορα Ακιχίτο και της αυτοκράτειρας Μιτσίκο, ο Άμπε απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου και εξέφρασε την ελπίδα του για διαρκή ειρήνη, αλλά όχι και την λύπη του για τα δεινά που υπέστη η Ασία στη διάρκεια του πολέμου.