Ιστορικό ρεκόρ αποτελεί ο αριθμός των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής που απελάθηκε το 2010 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είναι αυξημένος ακόμα και σε σχέση με πέρσι που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ.

Συνολικά απελάθηκαν 392.000 μετανάστες εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είχαν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα ή κακούργημα, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζανέτ Ναπολιτάνο.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 389.000, που είχε καταγραφεί το οικονομικό έτος 2009.

Το μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί σε «καυτό» θέμα, καθώς μάλιστα οι ΗΠΑ διανύουν εκλογική χρονιά. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις πολιτειών, όπως η Αριζόνα, όπου ο αμφιλεγόμενος πολιτειακός νόμος που προώθησε η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης και απαιτεί από τους αστυνομικούς να ανακρίνουν όσους «νομίζουν» ότι είναι λαθρομετανάστες προκάλεσε έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ τοπικής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πράκτορες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης έλεγξαν 3.200 εργοδότες, σε βάρος των οποίων υπήρχαν υποψίες ότι απασχολούσαν εργάτες κι εργαζόμενους χωρίς άδεια, κι επέβαλαν πρόστιμα ύψους 50 εκατ. δολαρίων, ποσό υψηλότερο από εκείνο όλων των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε ολόκληρη τη θητεία της κυβέρνησης Μπους.