Η κατηγορία της απείθειας- λόγω της συμμετοχής τους στη στάση της περασμένης εβδομάδας, που η κυβέρνηση θεωρεί απόπειρα πραξικοπήματος- βαρύνει περίπου 300 αστυνομικούς στον Ισημερινό, εκ των οποίων 55 συνελήφθησαν ήδη και εντάλματα εκκρεμούν για άλλους 253.

Ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα παραδέχθηκε «γενικευμένη αποτυχία» των υπηρεσιών πληροφοριών πριν την εκδήλωση της στάσης και τα αιματηρά επεισόδια, ενώ ο αντιπρόεδρος Λένιν Μορένο είπε ότι του ζητήθηκε να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Επί ώρες, την 30ή Σεπτεμβρίου, ο Κορέα ήταν ουσιαστικά όμηρος στο νοσοκομείο της αστυνομίας του Κίτο, περικυκλωμένος από 30.000 αστυνομικούς και ορισμένους στρατιώτες που συμμετείχαν στην ανταρσία.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η στάση αποτελούσε μέρος γενικότερου σχεδίου ανατροπής της. Οι στασιαστές το αρνούνται, επιμένοντας ότι διαδήλωναν για τις αλλαγές σε μισθούς και επιδόματα. Εάν δικαστούν και καταδικαστούν για το ρόλο τους στη στάση οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ενός έως έξι ετών.

Ο Κορέα είπε ότι υπήρξαν προσπάθειες να δολοφονηθεί στην διάρκεια της στάσης, και νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης ερευνούν την πιθανή απειλή κατά της ζωής του.

Η χώρα παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως την Παρασκευή, με το στρατό να φρουρεί το προεδρικό μέγαρο, το κτίριο της βουλής και άλλα δημόσια κτήρια, ενώ διενεργούνται και άλλες έρευνες για το ρόλο της αστυνομίας στα γεγονότα.