Μεγάλος αριθμός οβίδων οι οποίες ερρίφθησαν από τη Συρία, κατά τα φαινόμενα στη διάρκεια των μαχών μεταξύ του συριακού στρατού και των αντικαθεστωτικών ανταρτών, εξερράγησαν στην κατεχόμενη από το Ισραήλ πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν, χωρίς να υπάρξουν θύματα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι ρίψεις αυτές «έχουν κατά τα φαινόμενα σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Συρίας», τόνισε η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ισραήλ δεν ήταν στόχος των οβίδων αυτών.

Ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν επιβεβαίωσε τις ρίψεις οβίδων τις τελευταίες ημέρες προς την κατεχόμενη πλευρά του Γκολάν χωρίς το Ισραήλ να έχει αντιδράσει. «Δεν επεμβαίνουμε στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», είπε.

«Το γεγονός ότι διαδραματίζονται τόσα πράγματα στη Συρία και ότι μας κατηγορούν, είναι κάτι που το έχουμε συνηθίσει», πρόσθεσε ο υπουργός, υπονοώντας πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ ευθύνεται για την επίθεση σε αποθήκες πολεμοφοδίων στη Συρία, κοντά στην Λαττάκεια, στις 5 Ιουλίου, στόχος της οποίας φέρεται να ήταν αντιπλοϊκοί πύραυλοι κρουζ.

Χθες βράδυ, πυρά ερρίφθησαν προς την πλευρά ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα, επίσης στην περιοχή του Γκολάν, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά και μετά άρχισαν επιχείρηση εξονυχιστικής έρευνας στον τομέα αυτό.

Σε επιστολή του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ρον Πρόσορ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει τα πυρά από τη Συρία λέγοντας ότι συνιστούν σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας που υπογράφηκε το 1974 από το Ισραήλ και τη Συρία.

Το Ισραήλ που επισήμως είναι σε πόλεμο με την Συρία, κατέχει μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 περί τα 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα των στρατηγικής σημασίας Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία κατόπιν προσάρτησε. Η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση αυτή.

(φωτογραφία αρχείου)