Φωτογραφίες με τους φτωχούς Αμερικανούς στην επικράτεια των ΗΠΑ υπάρχουν πάρα πολλές από τη δεκαετία του ’30. Πολλές από τις εικόνες αυτές αποτυπώθηκαν στο φακό από φωτογράφους της Farm Security Administration, ήταν δηλαδή κυβερνητικοί εντεταλμένοι με σκοπό να διεξάγουν «θετική προπαγάνδα» για τη λεγόμενη «νέα συμφωνία», το «new deal» του προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Το «πακέτο μεταρρυθμίσεων» του Ρούσβελτ είχε στόχο την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά το μεγάλο Κραχ.

Φωτογράφοι της FSA, όπως η Marion Post Wolcott, κατέγραψαν τη φτώχεια και τις στερήσεις των Αμερικανών με σκοπό να αναδείξουν την ανάγκη για τη «νέα συμφωνία».

«Μου είχε ανατεθεί να συμβάλω στην αλλαγή της νοοτροπίας των ανθρώπων εξοικειώνοντας τους με την τραγική κατάσταση των μη προνομιούχων, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές», δήλωσε η ίδια.

Οι φωτογράφοι της FSA προκαλούσαν σοκ με τις φωτογραφίες τους και ευαισθητοποιούσαν την κοινή γνώμη ούτως ώστε να αυξηθεί η στήριξη στις πολιτικές της «νέας συμφωνίας» κι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική επανάσταση του 1930, αναφέρει η Daily Mail.

Οι φωτογραφίες του αμερικανικού Νότου αποτύπωναν τις συνέπειες της σκλαβιάς, τη ανέχεια, τη σκληρή δουλειά στις φυτείες και την ασιτία.

Η ομάδα φωτογράφων, στην οποία ανήκε και η Wolcott, έβγαζε λιγότερα από 3.000 δολάρια το χρόνο και έβγαλε 270.000 φωτογραφίες, από το 1935 έως το 1943.

«Είναι οι φωτογραφίες αυτές έργα τέχνης ή προπαγανδιστικό υλικό;», έγραψε ιστορικός από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. «η απάντηση εμπεριέχει και τα δύο», πρόσθεσε.

Δείτε τις φωτογραφίες