Περίπου τέσσερις αιώνες από τότε που άρχισε η μαζική μεταφορά Αφρικανών στη Βόρεια Αμερική για να δουλέψουν ως σκλάβοι, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος έφτασε σήμερα στην αφρικανική ήπειρο σε ένα ταξίδι που για πολλούς άργησε αρκετά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Σενεγάλη και στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθούν πολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Ωστόσο το ταξίδι αφορά επίσης και ένα επώδυνο κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας.

Κατά την παραμονή της οικογένειας Ομπάμα στη Σενεγάλη προβλέπεται και επίσκεψη στο House of Slaves που φτιάχτηκε το 18ο αιώνα στο νησί Goree στα ανοιχτά της Σενεγάλης. Ήταν σημείο-κλειδί για τη μεταφορά σκλάβων στην Αμερική και πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Ο Ομπάμα είχε επισκεφθεί την Αφρική και συγκεκριμένα τη Γκάνα και στην πρώτη θητεία του αλλά μόνο για μία ημέρα.
Αυτή τη φορά η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου θα διαρκέσει οκτώ ημέρες και περιλαμβάνει εκτός από τη Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική και την Τανζανία.

Κατά την άφιξή του στην Αφρική ο Ομπάμα είπε πως οι σκέψεις και οι προσευχές του είναι κοντά στην οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα και επιβεβαίωσε πως προτίθεται να τηρήσει το πρόγραμμά του και να μεταβεί στη Νότιο Αφρική τις επόμενες ημέρες.

Η δήλωση σχετίζεται με τις εξελίξεις στην υγεία του «Μαντίμπα» που περνά πολύ δύσκολες και κρίσιμες ώρες.