Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον δήλωσε ότι προσφέρθηκε να βοηθήσει τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι στην υλοποίηση της «συμφωνίας των Βρυξελλών», αλλά και στη συνέχιση των συνομιλιών Βελιγραδίου – Πρίστινας, υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή είναι τώρα το πιο σημαντικό ζήτημα.

«Πρότεινα να συμμετάσχω όχι μόνον στην εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και στη συνέχιση του διαλόγου» ανέφερε η κ. Άστον σε δηλώσεις της χθες από το Λουξεμβούργο, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Είμαι στη διάθεσή τους και είναι τιμή μου να βοηθήσω» τόνισε η κ. Άστον.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια στήριξε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εισηγήθηκε έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε στην έκθεσή της ότι η Σερβία εκπλήρωσε τα κριτήρια που είχαν οριστεί το Δεκέμβριο του 2012 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τώρα μπορεί να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε τον Ιούνιο να ληφθεί απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ» τόνισε.

Η κ. Άστον ανέφερε ότι εξέφρασε ικανοποίηση για την ομόφωνη υιοθέτηση της συμφωνίας που μονογράφηκε στις Βρυξέλλες από την κυβέρνηση της Σερβίας και από την κυβέρνηση του Κοσόβου.

«Η εφαρμογή είναι τώρα το σημαντικότερο ζήτημα. Ελπίζω η αποφασιστικότητα που είδαμε μέχρι τώρα να υπάρχει και όταν θα πρέπει εφαρμοστεί κάθε ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας» δήλωσε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ΕΕ για μία ακόμη φορά εξήρε το θάρρος, την ηγετική ικανότητα και την αποφασιστικότητα των πρωθυπουργών και των αντιπροσωπειών της Σερβίας και του Κοσόβου και εκτίμησε ότι «απομακρύνουν τους λαούς τους από το παρελθόν και τους οδηγούν προς το μέλλον».