Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να μειώσει το μέγεθος του πολιτικού του προσωπικού τα επόμενα πέντε χρόνια στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για τη μείωση των δαπανών του κατά 34 δισ. δολάρια.

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ύψους 526,6 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2014, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σημείωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση όσον αφορά το πολιτικό του προσωπικό, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 800.000 ανθρώπους, «ώστε να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες με λιγότερο προσωπικό».

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός αυτός περιλαμβάνει ποσό 2,4 δισ. δολαρίων για να αρχίσει μια μακροπρόθεσμη διαδικασία για το κλείσιμο βάσεων και την μείωση υποδομών από το 2015.

Το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση και πέρυσι είχε απορρίψει ένα παρόμοιο αίτημα.

Λίγη ώρα αργότερα ο γενικός ελεγκτής του υπουργείου, ο υφυπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Χέιλ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο επιδιώκει να μειώσει το μέγεθος του πολιτικού του προσωπικού που ανέρχεται σε σχεδόν 800.000 ανθρώπους κατά 40.000 με 50.000 τα επόμενα πέντε χρόνια, κυρίως μέσω εθελουσίας εξόδου καθώς θα κλείσει βάσεις και θα προχωρήσει στην συγχώνευση υπηρεσιών υγείας.

«Ελπίζω ότι χάρη στον χρόνο που έχουμε για να προετοιμαστούμε, μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσω εθελουσίας εξόδου, αλλά ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει αρκετά για να ξέρουμε πράγματι με σιγουριά τον τρόπο που θα το κάνουμε», σημείωσε ο Ρόμπερτ Χέιλ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι περικοπές προσωπικού συνδέονται με τα σχέδια του υπουργείου Άμυνας για το κλείσιμο πλεοναζουσών βάσεων και την συγχώνευση υπηρεσιών υγείας, που προτάθηκαν σήμερα και θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Κογκρέσου για να τεθούν σε ισχύ.