Τη στιγμή που εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη απολαμβάνουν τις ξέγνοιαστες στιγμές που αρμόζουν στην ηλικία τους, χιλιάδες μικρά παιδιά στο Ιράν εκπαιδεύονται να τηρούν τους κανόνες ηθικής και σωστής ενδυμασίας.

Πρόκειται για κορίτσια του νηπιαγωγείου που πριν καλά – καλά μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, ενημερώνονται για την ενδυμασία του χιτζάμπ, που σημαίνει σωστή ένδυση και άρα σεμνότητα και ντροπή. Αυτό άλλωστε προστάζει η ιρανική κοινωνία, που ασφαλώς δεν είναι και η μόνη, όπου η γυναικεία σεξουαλικότητα και θηλυκότητα ενοχοποιούνται.

Το ρόλο της ενημέρωσης και της «μύησης» στις σωστές ενδυματολογικές επιλογές και ό,τι αυτές σηματοδοτούν, έχουν αναλάβει περίπου 400 ειδικοί που, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο διοικητής της Τεχεράνης, θα επισκεφτούν τα νηπιαγωγεία της πόλης.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε την ύπαρξη του χιτζάμπ και της σεμνότητας στην κοινωνία χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Ο στόχος μας είναι η διαμόρφωση της κοινωνίας με τρόπο που η σεμνότητα να είναι πλέον στη φύση των γυναικών», δήλωσε ο διοικητής της Τεχεράνης, Morteza Tamadon.

Όσες γυναίκες έχουν τολμήσει κατά καιρούς να αψηφήσουν την εντολή και τις προειδοποιήσεις και να εμφανιστούν σε δημόσιους χώρους λίγο πιο «ανάλαφρα» ντυμένες, έχουν καταλήξει σε αστυνομικά τμήματα προκειμένου να απολογηθούν ή αναγκάζονται να πληρώσουν χρηματική ποινή.

Τα περιστατικά αυτά είναι πολύ πιο συχνά την άνοιξη και το καλοκαίρι, λόγω ζέστης, οπότε και η αστυνομία της ηθικής «σαρώνει» τους δρόμους των ιρανικών πόλεων για να εντοπίσει γυναίκες που ατιμάζουν με την εμφάνισή τους το Ισλάμ.