Ένα ξενοδοχείο πολύ διαφορετικό από τα άλλα λειτουργεί το τελευταίο διάστημα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ξενοδοχείο, αλλά ένα ενδιαφέρον πείραμα που πραγματοποιεί το περιοδικό Faktum, το οποίο πωλείται από τους άστεγους της πόλης.

Ο διευθυντής του περιοδικού εγκαινίασε πρόσφατα το θεσμό «Faktum Hotel». Καλεί τους κατοίκους και τους τουρίστες της πόλης να πληρώσουν 8 ευρώ για να κοιμηθούν μια νύχτα στα παγκάκια της πόλης σαν άστεγοι! Τα έσοδα θα διατεθούν φυσικά στους πραγματικούς άστεγους του Γκέτεμποργκ.

Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την αφύπνιση της συνείδησης του κόσμου σχετικά με το πρόβλημα των αστέγων, ιδίως σε μία χώρα όπωςη Σουηδία η οποία φημίζεται για τις υπηρεσίες πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας, αλλά βιώνει και τους πιο ψυχρούς χειμώνες.

Το Γκέτεμποργκ έχει τους περισσότερους άστεγους από οποιαδήποτε πόλη της Σουηδίας και το περιοδικό Faktum ζητά από τους πολίτες που έχουν εξασφαλισμένη στέγη, να σκεφθούν και εκείνους που βρέθηκαν στο δρόμο και είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται μέσα στο κρύο.