Την αποτροπή ενδεχόμενων επιθέσεων κατά του Ιράν από τους «εχθρούς» επικαλείται ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων προσπαθώντας να εξηγήσει για ποιο λόγο η χώρα ενισχύει διαρκώς τον στρατό της.

«Η αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς του Ιράν έχει ως στόχο την αποτροπή ενδεχόμενων επιθέσεων και την υπεράσπιση της χώρας μας κατά των απειλών του εχθρού», δήλωσε ο στρατηγός Χασάν Φιρουζαμπάντι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την 30η επέτειο της έναρξης του ιρανο-ιρακινού πολέμου (1980-1988).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να πλήξουν στρατιωτικά το Ιράν, το οποίο κατηγορούν πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η ιρανική ηγεσία, σε απάντηση, έχει πληθύνει τις στρατιωτικές ασκήσεις, τις ανακοινώσεις για την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών, με έμφαση στον τομέα των πυραύλων, και τις δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες κάθε επίθεση εναντίον του Ιράν θα προκαλούσε γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή και ότι θα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ επανέλαβε στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι μία αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράν θα προκαλούσε έναν πόλεμο «χωρίς όρια».
Ωστόσο πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους του αμερικανικού Τύπου, ότι δεν πιστεύει πραγματικά ότι το Ιράν θα δεχτεί επίθεση από οποιονδήποτε.

Η ενίσχυση της ιρανικής στρατιωτικής ισχύος ανησυχεί τις αραβικές χώρες του Κόλπου, οι οποίες ενισχύουν και από την πλευρά τους τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.