Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για την ταχεία απομάκρυνση 55.000 κατοίκων μιας πόλης στα νότια της Μοζαμβίκης, που κινδυνεύει να πλημμυρίσει, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Ήδη σωστικά συνεργεία επιχειρούν κι έχουν σταλεί στα νότια διοικητικά διαμερίσματα πολλά ταχύπλοα, για να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Ο κεντρικός και ο νότιος τομέας της Μοζαμβίκης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού. Τις τελευταίες 90 μέρες στις περιοχές αυτές έχουν σημειωθεί οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις από το 2000, όταν είχαν πληγεί εκατομμύρια πολίτες και είχαν αναφερθεί περίπου οκτακόσιοι νεκροί.

Οι αρχές κάνουν λόγο για 35 νεκρούς εξαιτίας των βροχοπτώσεων από τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς και 13 μέσα στον Ιανουάριο.

Στην κοίτη του ποταμού Λιμπόπο στην κεντρική επαρχία Γάζα έχει σημειωθεί βροχόπτωση 185 χιλιοστών, ιδίως στην πόλη Τσόκουε.

Οι αρχές μειώνουν την πίεση των υδάτων στα φράγματα στον ποταμό Λιμπόπο και στον ποταμό Ινκομάτι τις τελευταίες 48 ώρες, επιδιώκοντας να αποφύγουν την εμφάνιση ρηγμάτων, από τα οποία θα μπορούσαν να διαφύγουν τεράστιες ποσότητες νερού πλημμυρίζοντας τμήματα της Τσόκουε.

Τις αρχές της Μοζαμβίκης συνεπικουρούν μη κυβερνητικές οργανώσεων, μέλη των οποίων εξέφρασαν πάντως φόβους για την κατάσταση. «Αν σπάσει το φράγμα κοντά στην Τσόκουε, πρέπει ο πληθυσμός να απομακρυνθεί τάχιστα», κάτι όμως δύσκολα πραγματοποιήσιμο, δήλωσε μέλος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού για τη Μοζαμβίκη, Λόλα Κάστρο.