Το χρίσμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Γερμανία για τις εκλογές που θα κρίνουν τον επόμενο καγκελάριο έλαβε και επίσημα την Κυριακή ο Πέερ Στάινμπρουκ.

Στο συνέδριο του κόμματος, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 600 μέλη ο 65χρονος οικονομολόγος εξελέγη υποψήφιος με ποσοστό 93,45%.

Στην ομιλία του, την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι διέκοψαν μέλη της Greenpeace με πανό στο οποίο έγραφαν “Έβγαλες αρκετά φράγκα;” με αφορμή το σκάνδαλο σχετικά με τις καλοπληρωμένες ομιλίες του, ο Στάινμπρουκ υπογράμμισε τις διαφορές του με την νυν καγκελάριο και αντίπαλό του στις εκλογές, Άνγκελα Μέρκελ.

“Δεν επιθυμώ απλώς μια μερική αλλαγή στη διακυβέρνηση”, είπε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και κλείνοντας σαφώς το μάτι προς το κόμμα των Πρασίνων πρόσθεσε: “Θέλω μια εντελώς νέα κυβέρνηση. Θέλω μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του SPD και των Πρασίνων για τη χώρα μας. Δεν είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω σε κανέναν μεγάλο συνασπισμό”.

Ο επικεφαλής του SPD επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στην καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού, στην επιβολή ποσοστώσεων για τις γυναίκες στις επιχειρήσεις, στην υιοθέτηση φορολογικών δικαιωμάτων για τα ομόφυλα ζευγάρια και στην επίτευξη μεγαλύτερης ισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της οικογενειακής ζωής.

Το SPD επιθυμεί να αυξηθεί η φορολογία για τα πλούσια εισοδήματα, κάτι στο οποίο είναι αντίθετοι οι Χριστιανοδημοκράτες. “Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών μεγαλώνει εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των δουλειών που δεν πληρώνουν αρκετά και εξαιτίας των κακώς χρηματοδοτούμενων πόλεων”, είπε ο Στάινμπρουκ.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση τόνισε ότι οι αναταράξεις έχουν βλάψει τη Γερμανία. “Χρειαζόμαστε περισσότερο ‘εμείς’ και λιγότερο ‘εγώ’”, όπως είπε και δήλωσε ότι επιθυμεί να δώσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα.