Την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του στο Facebook ο νιγηριανός πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν.

Η κίνηση του Τζόναθαν ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από μία συγκέντρωση που διοργάνωνε ο κυριότερος αντίπαλός του.

Σε μία ανακοίνωση που εμφανίστηκε στη σελίδα του στο Facebook ο Τζόναθαν δηλώνει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε μία πλατεία στην πρωτεύουσα Αμπούζα με αφορμή την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του αντιπάλου του Τζόναθαν, του πρώην στρατιωτικού ηγέτη Ιμπραχίμ Μπαμπανγκίντα.

«Σήμερα επιβεβαιώνω ότι μετά από ευρείες και εκτενείς διαβουλεύσεις (…) εγώ, ο Γκούντλακ Έμπελε Τζόναθαν με τη βοήθεια του Θεού προσφέρω τον εαυτό μου και τις υπηρεσίες μου στο λαό της Νιγηρίας ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου στις επερχόμενες εκλογές του 2011», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ προσθέτει πως η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας θα γίνει το Σάββατο από την Αμπούζα.

Η υποψηφιότητα του Τζόναθαν είναι αμφιλεγόμενη εξαιτίας μίας συμφωνίας που έχει κάνει το κυβερνών κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (PDP), ότι η προεδρία θα πρέπει να εναλλάσσεται κάθε δύο θητείες μεταξύ του κυρίως μουσουλμανικού βορρά και του κυρίως χριστιανικού νότου.