Σε διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας μητέρες μαζί με τα μωρά τους βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Στη Σόφια και σε άλλες 20 πόλεις οι γυναίκες συμμετείχαν στη «Διαμαρτυρία με τις πάνες» και ένωσαν τις φωνές τους με αίτημα την εξίσωση του κρατικού βοηθήματος σε όσες γυναίκες έχουν παιδιά ηλικίας έως 2 ετών με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό.

Ζήτησαν επίσης τη διασφάλιση θέσεων σε παιδικούς σταθμούς και κέντρα ημερήσιας φροντίδας, την εισαγωγή φόρου στο οικογενειακό εισόδημα, τη χαλάρωση των όρων δανεισμού σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών και ευέλικτα ωράρια εργασίας για μητέρες με μικρά παιδιά, σύμφωνα με το Sofia News Agency.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως τόνισαν οι συμμετέχουσες στη διαδήλωση στη Σόφια, θα ενθαρρύνουν τους γονείς της μεσαίας τάξης που εργάζονται και πληρώνουν φόρους να κάνουν περισσότερα παιδιά και θα βοηθήσουν στην επίλυση της σοβαρής δημογραφικής κρίσης της χώρας.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δεν έχουν πολιτικό χρώμα, ανέφεραν οι διοργανώτριες, αν και όπως τόνισαν, τις προκάλεσαν οι πολιτικές του υπουργού Οικονομικών, Σιμεόν Ντιάνκοφ, κυρίως λόγω των αλλαγών που αποσύνδεσαν το βοήθημα για τις μητέρες από τις αυξήσεις στον κατώτατο μηνιαίο μισθό.

Πάντως, οι διαδηλώτριες στη Σόφια, έξω από το κτίριο της Βουλής, εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, παρά τη στήριξη που είχε η πρωτοβουλία στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.