Την αδυναμία της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας δείχνει το γεγονός ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατάφερε το Σαββατοκύριακο να περάσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο, όπως δήλωσε σήμερα Ιρανός αξιωματούχος.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, κατέρριψε το Σάββατο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο είχε περάσει στον εναέριο χώρο του νοτίου Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί από πού προήλθε το αεροσκάφος αυτό.

Ο Τζαμαλουντίν Αμπερουμάντ, αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε ότι το περιστατικό αυτό δείχνει ότι το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα του Ισραήλ, ο λεγόμενος Σιδερένιος Θόλος «δεν λειτουργεί και στερείται των απαραίτητων δυνατοτήτων», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Ιρανού αξιωματούχου.

Το σύστημα Σιδερένιος Θόλος, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από κοινού με τις ΗΠΑ, είναι σχεδιασμένο για να πλήττει ρουκέτες μικρού βεληνεκούς των ανταρτών κι όχι αεροσκάφη που πετούν με χαμηλή ταχύτητα. Το Μάρτιο είχε αναχαιτίσει περισσότερο από το 80% των στόχων του, όταν σχεδόν 300 ρουκέτες και βλήματα όλμου εβλήθησαν προς το νότιο Ισραήλ, είχε ανακοινώσει τότε το Πεντάγωνο.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε εντοπιστεί αρχικά πάνω από τη Μεσόγειο κοντά στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, στα δυτικά του Ισραήλ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Άβιταλ Λεΐμποβιτς. Ένα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος το κατέρριψε πάνω από δασική περιοχή κοντά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Μίρι Ρεγκέβ, μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, έγραψε στο Twitter ότι ήταν ένα «ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο είχε στείλει η Χεζμπολάχ», η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, η οποία πολέμησε με το Ισραήλ το 2006.

Οι αξιωματούχοι της ισραηλινής άμυνας δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή.

Ο Αμπερουμάντ απέδωσε τους ισχυρισμούς ότι το μη επανδρωμένο αυτό αεροσκάφος είναι ιρανικής κατασκευής σε «ψυχολογική επιχείρηση» που διεξάγει το Ισραήλ, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές. «Το σιωνιστικό καθεστώς έχει πολλούς εχθρούς», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον σε μία περίσταση, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει αποστείλει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Το 2010, ένα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα προφανώς μη επανδρωμένο αερόστατο στην Νεγκέβ, κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ισραήλ στην Ντιμόνα.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο διάρκειας 10 δευτερολέπτων από την, σύμφωνα με τον ίδιο, αναχαίτιση το Σάββατο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Σε αυτό παρουσιάζεται ένα μικρό αεροσκάφος λίγο πριν ένας πύραυλος από ένα μαχητικό αεροσκάφος το καταστρέψει.

Το Ισραήλ έχει απειλήσει να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν αν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται για να σταματήσει τις ευαίσθητες πυρηνικές της δραστηριότητες η Τεχεράνη, οι οποίες στοχεύουν, σύμφωνα με το Ισραήλ, στην απόκτηση πυρηνικού όπλου. Το Ιράν αρνείται την κατηγορία αυτή.

Το Ιράν έχει απειλήσει να επιτεθεί σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή και να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, αν δεχθεί επίθεση.