Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 200 πτώματα που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί εντοπίστηκαν στη Συρία από τις αρχές του Αυγούστου, καθιστώντας τον μήνα αυτόν τον πιο φονικό από την έναρξη της εξέγερσης στη χώρα το Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Πριν ακόμη τελειώσει, ο Αύγουστος αποδεικνύεται ο πιο φονικός μήνας στη χώρα με περισσότερους από 3.000 νεκρούς μεταξύ των πολιτών, ενόπλων ή μη, και 918 νεκρούς μεταξύ των στρατιωτών και 38 μεταξύ των λιποτακτών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

«Σε αυτόν τον απολογισμό, έρχονται να προστεθούν περισσότεροι από 200 νεκροί, οι οποίοι ενταφιάστηκαν χωρίς να έχουν αναγνωριστεί», δήλωσε ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης, η οποία στηρίζει τον απολογισμό της στα στοιχεία που συγκεντρώνει από ένα ευρύ δίκτυο αυτόπτων μαρτύρων και ακτιβιστών.

Εδώ και εβδομάδες, αυξάνεται ο αριθμός των πτωμάτων που εντοπίζονται στη Συρία. Πολλοί σοροί, συνήθως ανθρώπων που έχουν εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες, ανακαλύπτονται κυρίως στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, και στην Δαμασκό, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Μόνον τη χθεσινή ημέρα, περισσότερα από 50 πτώματα, που δεν έχουν αναγνωριστεί, βρέθηκαν στη Συρία, εκ των οποίων 14 στην συνοικία Τανταμόν της Δαμασκού και 21 στο Χαλέπι και την ομώνυμη επαρχία του. Η πλειοψηφία των πτωμάτων είχε δεμένα χέρια και έφερε τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Οι εκτελέσεις αυτές «εξαπλώνονται στη Συρία» και έχουμε «μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από προηγουμένως», κατήγγειλε επίσης ο Ναντίμ Χούρι, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στο Λίβανο.

Την ίδια ώρα η αντιπολιτευόμενη οργάνωση Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού εξέφρασαν σήμερα την υποψία ότι οι συριακές αρχές συνέλαβαν τον Σύρο κινηματογραφικό παραγωγό Όργουα Νιράμπια, του οποίου αγνοείται η τύχη από χθες την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Αίγυπτο.

Οι συγγενείς του δήλωσαν στην οργάνωση αυτή ότι ο 34χρονος Νιράμπια πήγε χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού για να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Κάιρο και ότι έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία EgyptAir, ο Νιράμπια δεν επιβιβάστηκε στην πτήση για Κάιρο. «Αυτό δείχνει ότι συνελήφθη από τις συριακές αρχές», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.