Μίνι-περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινάει σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι με πρώτο σταθμό το Παρίσι, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Φρανσουά Ολάντ.

Μετά τη Γαλλία θα επισκεφθεί τη Φιλανδία, όπου θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό Γιούρκι Κατάινεν. Ακολουθεί η Ισπανία όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον βασιλιά Χουάν Κάρλος. Στη συνέχεια θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Οι επαφές του Μόντι πιστεύεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η περιοδεία Μόντι είχε προγραμματιστεί πριν από ένα δεκαήμερο, οι εξελίξεις όμως συνέβαλαν η εβδομάδα αυτή να θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες για την ευρωζώνη.

Από τη γαλλική πλευρά θεωρείται ότι ο Μόντι αποφάσισε να παίξει το ρόλο του «μεσολαβητή καλής θέλησης», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό. Στόχος της περιοδείας και της συνάντησης με το γάλλο πρόεδρο Ολάντ είναι να γίνει ένας απολογισμός της κρίσης, των επιπτώσεων της δυσπιστίας των αγορών προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ο αναμενόμενος αντίκτυπος από τα μέτρα βοηθείας που έχει αποφασίσει η Ευρώπη.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η επιλογή των χωρών για τη μίνι-περιοδεία του Ιταλού τεχνοκράτη-πρωθυπουργού είναι κάθε άλλο παρά τυχαία. Ο Μόντι υποστήριξε τον Ολάντ στην προσπάθεια προώθησης μέτρων ανάπτυξης από την Ευρώπη και μαζί με τη Γερμανία θεωρούνται οι εκ των ων ουκ άνευ και σημαντικότεροι εταίροι στην ΕΕ.