Δύτες του γερμανικού στρατού εργάζονται για την ανάσυρση του ναυαγίου ενός Stuka από τον πυθμένα της Βαλτικής. Το εύρημα αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα του αεροπλάνου που κάποτε σκορπούσε τον τρόμο στην Ευρώπη ως μέρος της ναζιστικής πολεμικής μηχανής.

Το μονοκινητήριο μονοπλάνο ήταν εξοπλισμένο με σειρήνες που παρήγαν έναν ξεχωριστό και τρομακτικό ήχο καθώς βουτούσε κάθετα για να ρίξει τις βόμβες του ή να χτυπήσει με τα πολυβόλα του. Μόνο δύο ολόκληρα Stukas έχουν διατηρηθεί.

Το ναυάγιο πρωτοανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ’90, όταν μπλέχτηκε στα δίχτυα ψαρά. Κείτεται δέκα χιλιόμετρα ανοιχτά του νησιού Ruegen σε βάθος περίπου 18 μέτρων.

Οι δύτες εργάζονται την τελευταία εβδομάδα προετοιμάζοντας την ανάσυρση του σκάφους, απομακρύνοντας την άμμο.

Έχουν ήδη ανασύρει στην επιφάνεια μικρότερα κομμάτια του αλλά και τον κινητήρα του.

Πλέον ασχολούνται με το κυρίως μέρος του αεροσκάφους το οποίο αναμένεται να έρθει στην επιφάνεια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία βρίσκεται σε καλή κατάσταση παρότι πέρασε τις τελευταίες επτά δεκαετίες στο βυθό της θάλασσας.

«Εγώ θεωρώ πως έχει υποστεί μεγάλη ζημιά αλλά η ομάδα αποκατάστασης λέει πως είναι σε καλή κατάσταση για να αποκατασταθεί», είπε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων.

«Αυτός είναι ο στόχος μας, η πλήρης αποκατάσταση και όχι η διατήρηση του ως ναυαγίου»

Δείτε τις φωτογραφίες