Από το γραφείο Τύπου της Μπούντεσβερ ανακοινώθηκε ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δε θα τιμωρήσουν το Γερμανό διοικητή που διέταξε τη φονική, αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στην Κουντούζ του Αφγανιστάν το 2009.

«Η προκαταρκτική έρευνα δεν έφερε στο φως κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο διοικητής, Γκέοργκ Κλάιν, αψήφισε τις οδηγίες και τους κανόνες που ισχύουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», επισημαίνει η ανακοίνωση της Μπούντεσβερ.

Η αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, στις 4 Σεπτεμβρίου 2009 προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό 102 ανθρώπων, σύμφωνα με το Βερολίνο.

Τότε ο βομβαρδισμός είχε αποδοθεί σε λάθος εκτίμηση του Γερμανού διοικητή στην περιοχή.

Η γενική ομοσπονδιακή εισαγγελία, με έδρα την Καρλσρούη, είχε ήδη από τον Απρίλιο βάλει στο ράφι την έρευνα που είχε ανοίξει για εγκλήματα πολέμου, αφού είχε αποφανθεί ότι ο Κλάιν δεν είχε παραβιάσει το διεθνές δίκαιο ούτε τον ποινικό κώδικά.

Η επιδρομή στην Κουντούζ είχε προκαλέσει την παραίτηση του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, του υφυπουργού Πέτερ Βίχερτ, όπως και του πτεράρχου Βόλφγκανγκ Σνάιντερχαν, μέλος του Γενικού Επιτελείου.

Νωρίτερα φέτος τον Αύγουστο το γερμανικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις κατέβαλαν συνολικά 324.000 ευρώ στις οικογένειες των αμάχων που επλήγησαν από την επιδρομή. «Κάθε οικογένεια έλαβε 3.770 ευρώ ένα μέτρο που δεν αποτελεί αποζημίωση με τη στενή έννοια του όρου, αλλά ανθρωπιστική βοήθεια», είχε διευκρινίσει τότε το υπουργείο.