Μια νέα και πολύ ανησυχητική μόδα έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις στο You Tube. Μικρά κορίτσια, από 11 έως 13 ετών αναρτούν βίντεο και φωτογραφίες τους και θέτουν στους χρήστες ένα ερώτημα: «είμαι άσχημη;»

Την τάση αυτή «εγκαινίασε» το φθινόπωρο μία μικρή Αμερικανίδα. Το βίντεο και οι φωτογραφίες της έχουν φθάσει 3,4 εκατομμύρια προβολές και 92.000 χρήστες έχουν μπει στον κόπο να κάνουν σχόλιο για την εμφάνισή της. Στο σημείωμα που συνοδεύει το βίντεο το κορίτσι γράφει: «Πείτε την αλήθεια! Πιστεύετε ότι είμαι άσχημη; Ο κόσμος με λέει άσχημη και χοντρή. Εσείς τι λέτε»;

Τα σχόλια ποικίλουν από πραγματικά βάναυσα, όπως «είσαι πιο άσχημη κι από δαίμονα» (!), μέχρι ήπια και καθησυχαστικά όπως: «είσαι πολύ μικρή για να χάνεις το χρόνο σου στο ίντερνετ και να βάζεις αυτούς τους άχρηστους να σε κρίνουν».

Μια απλή αναζήτηση θα σας οδηγήσει σε δεκάδες βίντεο αυτού του τύπου, με παιδιά που προσπαθούν, μέσω Διαδικτύου, να καταπολεμήσουν τις ανασφάλειές τους.

Οι ψυχολόγοι είναι βέβαιοι ότι αυτά τα βίντεο μπορούν μόνο να βλάψουν τα παιδιά. Το Ίντερνετ είναι γεμάτο κακόβουλους χρήστες, στους οποίους δεν κοστίζει τίποτα το να διαλύσουν την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού.
Οργανώσεις γονέων, που έχουν ήδη κινητοποιηθεί, καλούν το You Tube να βρει έναν τρόπο για να αποκλείσει την ανάρτηση τέτοιου υλικού και την πρόσβαση σε αυτό και καλούν άλλους γονείς να ελέγχουν καλύτερα τη δραστηριότητα των παιδιών τους στο Ίντερνετ.