Μόνο για τρεις ώρες επιστρέφει στο σπίτι της η Μιγιόκο Τακέντα (φωτογραφία), χαζεύοντας βουρκωμένη τα πράγματα που έχει αφήσει πίσω της. Πίσω θα παραμείνουν τα κιμονό της, που φορούσε όταν εργαζόταν ως χορεύτρια, καθώς είναι πιθανό να είναι μολυσμένα με ραδιενέργεια.

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από το πλήγμα του σεισμού των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι στη βορειοανατολική Ιαπωνία και η απαγορευμένη ζώνη γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα κρατά τους κάποτε κατοίκους της περιοχής μακριά από τα σπίτια τους- εκτός από ορισμένες ολιγόωρες επισκέψεις που τους επιτρέπονται.

Για περίπου έντεκα χιλιάδες κατοίκους της περιοχής Οκούμα και άλλους 80.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που εγκατέλειψαν βεβιασμένα τις εστίες τους, τα ψυχικά τραύματα παραμένουν βαθιά. Πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν αν και πότε θα επιστρέψουν στη γη όπου έζησαν για χρόνια οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους.

Η 74χρονη Τακέντα που επισκέφθηκε το σπίτι της το Σαββατοκύριακο μαζί με τον άνδρα της εξομολογήθηκε πως δεν έχει συνέλθει από το χτύπημα του περασμένου Μαρτίου. «Δεν μπορώ να κοιμηθώ, δεν μπορώ να φάω», λέει καθώς φορώντας την ειδική προστατευτική στολή βλέπει το σπίτι της.

Ήταν η τρίτη επίσκεψη για την 74χρονη και όταν οι τρεις ώρες έληξαν κι έπρεπε να εγκαταλείψει την απαγορευμένη ζώνης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο, η θλίψη ήταν ίδια με την πρώτη φορά.