Δώδεκα άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν πέρσι τη ζωή τους από επίθεση καρχαρία, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Όπως αναφέρει έκθεση ερευνητών στη Φλόριντα πολλοί τουρίστες επέλεξαν να κολυμπήσουν σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές, μακριά από κέντρα παροχής ιατρικής φροντίδας. Περίπου το 60% των θυμάτων ήταν σέρφερ, το 35% κολυμβητές και το 5% δύτες.

Καμία από τις φονικές επιθέσεις δεν σημειώθηκε στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την τελευταία πενταετία στον αριθμό των επιθέσεων, δήλωσε ο ιχθυολόγος Τζορτζ Μπέρτζες, διευθυντής του Αρχείου Επιθέσεων Καρχαριών που στεγάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Εβδομήντα πέντε επιθέσεις καρχαριών σημειώθηκαν παγκοσμίως, κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας, αλλά ο αριθμός των θυμάτων διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2010, τόνισε ο Μπέρτζες. Παρά τον αυξημένο αριθμό θυμάτων τον περασμένο χρόνο, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αποτελούν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τους καρχαρίες, επισήμανε ο ίδιος.

Στην Αυστραλία σημειώθηκαν τρεις θάνατοι από επίθεση καρχαριών, δύο στην Ρεϊνιόν, στις Σεϋχέλλες και στη Νότια Αφρική και ένας στην Κόστα Ρίκα, την Κένυα και την Νέα Καλιδονία.

Εκτός από τις ΗΠΑ, όπου σημειώθηκαν 29 επιθέσεις καρχαριών χωρίς θύματα, το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας από επίθεση καρχαρία ανήλθε στο 25% το 2011, είπε ο Μπέρτζες.