Σε προεκλογική συγκέντρωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στην πόλη Άινμπεκ του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, όπου την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν εκλογές, βρέθηκε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι (Die Gruenen), θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση. «Οι Πράσινοι θέλουν να κυβερνήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα ενός εκ των παρόντων συντρόφων του, σε ποιον θα προτιμούσε να παραδώσει το υπουργείο του ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, απάντησε με ειρωνεία: «Καλύτερα σε κανέναν». Επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιολόγησε με χιούμορ τη θητεία του στο γερμανικό ΥΠΕΞ ως «μια κυοφορία εννιά μηνών», η οποία ενδέχεται να γίνει ετήσια (λόγω της μακράς διάρκειας των διαπραγματεύσεων για την συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού).

Ο Γκάμπριελ προειδοποίησε επίσης στην ομιλία του ότι δεν πρέπει να γίνει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εξωτερικών, σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας: «Προσέξτε, να διατηρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης τις ευρωπαϊκές του αρμοδιότητες και να μην τις λεηλατήσουν. Ορισμένοι στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θέλουν να μεταβιβασθούν οι ευρωπαϊκές αρμοδιότητες στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο Σόιμπλε θέλει να δημιουργήσει τεχνοκρατικά εμπόδια, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμαουέλ Μακρόν. Η καγκελαρία μπλοκάρει όλα τε ευρωπαϊκά σχέδια».