Ηχογραφημένες συνομιλίες αποκαλύπτουν ότι ο καπετάνιος του Costa Concordia Francesco Schettino έφυγε από τη θέση του εγκαταλείποντας τους επιβάτες στο έλεος τους. Η εφημερίδα Corriere de la Serra αποκάλυψε λεπτό προς λεπτό τις τραγικές συνομιλίες που είχε ο καπετάνιος στη 1:43 το πρωί με τον διευθυντή του λιμενικού Gregorio De Falco, την ώρα που ακόμη υπήρχαν άνθρωποι που κινδύνευαν και άλλοι που είχαν χάσει τη ζωή τους στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου την Παρασκευή στις 13 του μήνα.

«Άκου Schettino, υπάρχουν επιβάτες στο πλοίο. Πήγαινε στο πλοίο και πες μου πόσοι είναι. Είναι σαφές», τον διέταξαν οι λιμενικές αρχές.

Όταν τον ρώτησε γιατί έφυγε από τη θέση του ο Schettino απάντησε πως το πλοίο «έχει παρει κλίση, ανετράπη. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε». «Καταλαβαίνω, αλλά με 100 ανθρώπους επάνω εγκαταλείπεις το πλοίο», του απαντάει ο λιμενάρχης «αλλά πρέπει να γυρίσει τη σκάλα στην αντίθετη κατεύθυνση. Πήγαινε να μου πεις πόσα άτομα έχει το πλοίο. Να μου πεις αν υπάρχουν παιδιά γυναίκες και άτομα με ειδικές ανάγκες. Πήγαινε στο πλοίο!».

Λίγα λεπτά αργότερα, τον αναζήτησε ξανά στο τηλέφωνο. «Πήγαινε στο πλοίο και συντόνισε την επιχείρηση διάσωσης από εκεί. Θα αρνηθείς;», τον ρωτάει.

Ο καπετάνιος απάντησε ότι δεν αρνείται και ο λιμενάρχης του λέει ότι «τώρα εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν μπορείς να λάβεις άλλες αποφάσεις».