Τη χορήγηση αμνηστίας σε άγνωστο αριθμό κρατουμένων ανακοίνωσε σήμερα η Βόρεια Κορέα, με αφορμή την 100η επέτειο του Κιμ Ιλ-Σουνγκ και την 70ή επέτειο από τη γέννηση του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Κοινοβουλευτικό διάταγμα ορίζει τη χορήγηση της αμνηστίας την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την «ευγενή και φιλεύσπλαχνη πολιτική» του Κιμ Ιλ-Σουνγκ (1912-1994) και του Κιμ Γιονγκ-Ιλ (1942-2011).

Οι αρχές θα φροντίσουν ώστε οι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν «θα έχουν σταθερές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης», μετέδωσε το KCNA.

Σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 200.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατούνται σε φυλακές και στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στη Βόρεια Κορέα, κυρίως για πολιτικούς λόγους και όχι για ποινικά αδικήματα.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε πέρσι ότι σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει, τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στη Βόρεια Κορέα επεκτείνονται. Τα συμπεράσματά της βασίζονται σε φωτογραφίες από δορυφόρους που δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις έχουν επεκταθεί. Η οργάνωση επικαλείται επίσης μαρτυρίες πρώην κρατουμένων, που κάνουν λόγο για το κράτος των βασανιστηρίων, της πείνας και της καταναγκαστικής εργασίας στα στρατόπεδα.