Οι αρχές της Κίνας κρατούν τον γνωστό αντιφρονούντα Γκάο Ζισένγκ σε μια απομακρυσμένη φυλακή στην δυτική Κίνα.

Η δήλωση του αδελφού του σχετικά με την κράτησή του είναι η πρώτη επιβεβαίωση του πού βρίσκεται ο Γκάο, έπειτα από δύο χρόνια κατά τα οποία η υπόθεση η οποία έχει εντείνει την κριτική για τις μυστικές φυλακίσεις στην χώρα.

Ο Γκάο κρατείται στην φυλακή της κομητείας Σάγια στην επαρχία Σιντζιάνγκ με την κατηγορία της «υποκίνησης υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας», είπε ο αδελφός του Γκάο Ζιγί τηλεφωνικά από το σπίτι του στην επαρχία Σαανσί, επικαλούμενος δικαστική ειδοποίηση.

«Τώρα επιτέλους που γνωρίζουμε πού είναι ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να τον επισκεφθούμε τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι μακριά», είπε ο Γκάο Ζιγί.

Η δικαστική ειδοποίηση είναι η πιο σαφής πληροφορία για το πού βρίσκεται ο αντιφρονών από τον Απρίλιο του 2010, όταν είχε κάνει μια σύντομη επαφή με φίλους του και ξένους δημοσιογράφους ενώ παρέμενε φυλακισμένος μυστικά ήδη για πάνω από ένα χρόνο.

Το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Γκάο εστάλη ξανά στη φυλακή αφού παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του. Ωστόσο το πρακτορείο δεν ανέφερε πού βρίσκεται και τα μέλη της οικογένειάς του και υποστηρικτές του πιστεύουν ότι παρέμενε κρατούμενος από τις αρχές το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο ετών.

Τον Γκάο είχαν πάρει άγνωστοι από το σπίτι ενός συγγενούς του στη Σαανσί στη βόρεια Κίνα το Φεβρουάριο του 2009–τα μέλη της οικογένειάς του λένε ότι επρόκειτο για άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας–και αγνοείται μετά την σύντομη επανεμφάνισή του τον Απρίλιο του 2010.

Η σύζυγος του Γκάο, Γκενγκ Χε, και τα παιδιά τους έχουν προσφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μέλη του Κογκρέσου έχουν ασχοληθεί ενεργά με την υπόθεσή.

Η Ομάδα Εργασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες φυλακίσεις ανέφερε τον Μάρτιο του 2010 ότι η φυλάκιση του Γκάο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.