Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο περίπου 5.300 ανθρώπων από το ισχυρό τσουνάμι, που σάρωσε τότε όλη την ταΐλανδική ακτογραμμή πάνω στη «Θάλασσα του Ανταμάν». Μια ειρωνική συγκυρία της φύσης επισφράγισε μια τραγική επέτειο.

Πέντε μέτρων κύματα έφτασαν σήμερα στην παραλία της Σουμφόν, στην Ταΐλάνδη «παγώνοντας» όλο τον κόσμο.

Τα κύματα χτύπησαν τουριστικές περιοχές, προκαλώντας περιορισμένες ζημιές, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν ευτυχώς θύματα. Σημειώνεται ότι φέτος σημειώθηκαν στην Ταϊλάνδη οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών, προκαλώντας το θάνατο 760 ανθρώπων, ενώ οι υλικές ζημιές εκτιμούνται σε εκατομμύρια δολάρια.

Το τσουνάμι του 2004 δεν ήταν το πρώτο στην Ιστορία. Το πρώτο σημειώθηκε το 1883, έπειτα από έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, στην Ινδονησία, και θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο καταστροφικό απ’ όλα, καθώς τα κύματα που προκλήθηκαν από τις γήινες αναταράξεις, έφταναν τα 30 με 40 μέτρα ύψος. Το πιο καταστροφικό, μετά από εκείνο της Ινδονησίας στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ήταν το φετινό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, τον Μάρτιο του 2011, με χιλιάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών και τεράστιες υλικές ζημιές.

Πριν από μερικές ημέρες, η ιστορία της μικρής Βάτι από το Άτσεχ, που μετά το τσουνάμι θεωρούταν νεκρή και βρέθηκε τελικά στο σπίτι της, στο Άτσεχ, μετά από 7 χρόνια περιπλάνηση, είχε συγκλονίσει.