«Η αποστολή του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι οι οικονομικές επιδόσεις ήταν καλές ως τα τέλη Ιουνίου και η πολιτική που εφαρμόσθηκε θα επιτρέψει την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Βουκουρέστι Τζέφρι Φρανκς.

Το νέο τμήμα της οικονομικής βοήθειας προς τη Ρουμανία θα δοθεί όταν η κυβέρνηση «θα εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις». Τότε θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ προκειμένου να πάρξει έγκριση για την αποδέσμευση του νέου τμήματος του δανείου.

Ο Φρανκς κάλεσε το Βουκουρέστι να διατηρήσει το «ιδιαίτερα δραστικό» πρόγραμμα λιτότητας που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο, το οποίο προβλέπει περικοπές της τάξης του 25% των αποδοχών στο δημόσιο τομέα και αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 24%.

«Εάν διατηρήσουμε τα μέτρα αυτά, δεν θα χρειάζεται πλέον να προχωρήσουμε σε νέες αυξήσεις στους φόρους, ούτε σε μειώσεις των μισθών και των συντάξεων», τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στο Βουκουρέστι.

Η Ρουμανία έλαβε τον Μάιο του 2009 συνολική βοήθεια ύψους 20 δοσεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Παγκόσμια Τράπεζα, δεσμευόμενη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας με στόχο τη μείωση στο 6,8% του δημοσίου ελλείμματός της.