Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Χαλαρώνοντας γυμνοί μετά τη δουλειά με αφεντικό και συναδέλφους

Αποσυμπίεση ύστερα από μια πιεστική ημέρα σε κατάσταση απόλυτης… ελευθερίας


ΚΟΣΜΟΣ
8:11
26/02/2017
Χαλαρώνοντας γυμνοί μετά τη δουλειά με αφεντικό και συναδέλφους
11
loading

Χαλαρά ποτά μετά τη δουλειά μαζί με τους συναδέλφους για αποσυμπίεση, τραπέζια σε εστιατόρια και ταβερνάκια προκειμένου η ομάδα να δεθεί είναι κάποιες πρακτικές που έχουμε δει να εφαρμόζονται στην Ελλάδα και αλλού. Πώς θα σας φαινόταν όμως η ιδέα, μετά από μια πιεστική ημέρα στη δουλειά, να πηγαίνατε μαζί με τους συναδέλφους αλλά και το αφεντικό σας σε μια σάουνα προκειμένου να χαλαρώσετε όλοι παρέα γυμνοί;

Και όμως υπάρχουν κάποιες χώρες, όπου θεωρείται απολύτως φυσικό να πηγαίνεις στη σάουνα με το αφεντικό σου και τους συνεργάτες και σε κατάσταση απόλυτης… ελευθερίας να συζητάς είτε για δουλειά είτε για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Είναι ο τρόπος που έχει επιλεχθεί σε αυτές τις περιπτώσεις για να χαλαρώσουν όλοι μαζί, πετώντας στην άκρη τίτλους και… ρούχα.

Μια παράδοση βόρειων κυρίως χωρών, που μάλλον φέρνει σε αμηχανία ανθρώπους μη εξοικειωμένους με αυτήν. Όπως η εξής μαρτυρία που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό BBC: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που κάθισα γυμνός σε έναν ξύλινο πάγκο σάουνας μαζί με το αφεντικό μου. Ήταν η πρώτη εβδομάδα στη δουλειά σε μια επιχείρηση στη Γερμανία. Είμαι από τη Σκοτία, όπου η κοινωνικοποίηση μετά τη δουλειά σημαίνει να πηγαίνεις σε παμπ για ποτά».

s1

«Στη Φινλανδία δεν έχουμε αυστηρές κοινωνικές τάξεις», δηλώνει η Katariina Styrman, υπεύθυνη του The Finnish Sauna Society στο Ελσίνκι. Σύμφωνα με την ίδια, είναι αρκετά φυσιολογικό να πηγαίνεις στη σάουνα με το αφεντικό σου. Είναι το τέλειο μέρος για να ξεχάσεις τίτλους και μισθούς.

Στη χώρα αυτή των 5,5 εκατομμύρια περίπου κατοίκων, υπάρχει περίπου μία σάουνα για κάθε δύο ανθρώπους, λέει. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν τη δική τους σάουνα εντός των εγκαταστάσεών τους.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου στη σάουνα μπορούν να πηγαίνουν μαζί άντρες και γυναίκες, στη Φινλανδία η παράδοση θέλει -εκτός του οικογενειακού κύκλου- οι άντρες και οι γυναίκες να επισκέπτονται τη σάουνα ξεχωριστά. Ακόμη και έτσι, οι μη Φινλανδοί που φτάνουν στη χώρα μπορεί να μη χαλαρώνουν ιδιαίτερα από την πρώτη τους εμπειρία στη σάουνα μαζί με τους συναδέλφους τους.

Ο Kristof Minnaert είναι Βέλγος και έφτασε στο Ελσίνκι το 2013 για να εργαστεί για μια εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών. Στην ταράτσα των εγκαταστάσεων της εταιρείας υπάρχει μια σάουνα. «Πρέπει να είσαι γυμνός για να πας. Σε κοιτάνε περίεργα αν εμφανιστείς με μια πετσέτα ή με μαγιό», λέει ο 30χρονος Minnaert.

s2

Έπειτα από τρία χρόνια, ωστόσο, έχει συνηθίσει το «τελετουργικό» της Παρασκευής να βρίσκεται στη σάουνα με τους συναδέλφους του, όπου είναι σύνηθες να πίνεις μπίρα και να βγαίνεις έξω στην ταράτσα χωρίς καθόλου ρούχα. Ο ίδιος και η ομάδα του περνούν μία έως τρεις ώρες στη σάουνα κάθε εβδομάδα, όπου μιλούν και για τη δουλειά και, μερικές φορές, καταλήγουν σε ωραίες ιδέες.

«Είναι κάπως σαν να πηγαίνεις σε ένα μπαρ αλλά με λιγότερο ποτό και σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί ο ιδρώτας. Είναι πιο ωραία τον χειμώνα διότι μπορεί έξω στην ταράτσα η θερμοκρασία να φτάνει τους -30 βαθμούς. Όταν ξαναμπαίνεις μέσα αισθάνεσαι πραγματικά αναζωογονημένος».

Ο Finn Tommi Uitto, υψηλόβαθμο στέλεχος της Nokia εξηγεί πως στη σάουνα δεν υπάρχουν τίτλοι και ρούχα. δεν υπάρχουν εγωισμοί. Είσαι μόνο εσύ και οι σκέψεις σου και τα λόγια σου και το ίδιο ισχύει για το άλλο πρόσωπο, συνεπώς είναι πολύ πιο ανθρώπινο και όλη η μη απαραίτητη διακόσμηση έχει κάνει φτερά».

s3

Η Nokia έχει μια σάουνα σε κάθε μία από τις εγκαταστάσεις που διαθέτει σε φινλανδικό έδαφος. «Είναι δεδομένο. Κάθε Φινλανδός που κάνει αίτηση για δουλειά σε μια φινλανδική εταιρεία περιμένει ότι θα υπάρχει μια σάουνα εκεί», λέει ο Uitto.

Παλιότερα, θυμάται ο Uitto, η σάουνα λειτουργούσε ως ένας χώρος για να μιλήσεις για δουλειά. Επίσης, οι ομάδες θα μαζεύονταν στη σάουνα για να γιορτάσουν μια επιτυχία της εταιρείας, αντί να πάνε σε ένα εστιατόρια ή μια παμπ. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η σάουνα βρίσκεται λιγότερο στο επίκεντρο γιατί οι φινλανδικές εταιρείες έχει γίνει περισσότερο παγκόσμιες και τα προγράμματα είναι αυστηρότερα.

Ακόμη, επειδή γυναίκες και άντρες πραγματοποιούν ξεχωριστές επισκέψεις χαλάρωσης, αρκετοί αισθάνονται ότι δεν είναι δίκαιο να κάνεις επαγγελματικές συζητήσεις. «Δεν φαίνεται σωστό να χωρίζεις την ομάδα στα δύο», λέει ο Uitto.

Κι ενώ η σάουνα είναι δημοφιλής και σε άλλες βόρειες χώρες, όπως η Σουηδία, η Ρωσία και η Ολλανδία, τα έθιμα διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Γερμανο-Φινλανδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ελσίνκι, Jan Feller, έχει εργαστεί και στις δύο χώρες. «Για τους Φινλανδούς, η σάουνα είναι το μέρος όπου πηγαίνεις για να είσαι ο εαυτός σου μαζί με άλλους ανθρώπους», σημειώνει ο 41χρονος. «Στη Γερμανία είναι σχεδόν αποκλειστικά θέμα υγείας και ευεξίας».

sa2

«Και μόνο το γεγονός ότι στη σάουνα στη Γερμανία υπάρχουν γραμμένοι κανόνες στον τοίχο, είναι κάτι που κάνει τους Φινλανδούς να χαμογελάνε», λέει ο Feller.

Στη Γερμανία και την Ολλανδία δεν θα περίμενες να βρεις μια σάουνα στον χώρο εργασίας σου. Αλλά αν συμμετέχεις σε αθλήματα μετά τη δουλειά με τους συναδέλφους σου, ενδεχομένως θα υπάρχει μια σάουνα στον χώρο όπου θα γίνει η εξάσκηση ή στο γυμναστήριο.

Όταν ο Sam Critchley, ιδιοκτήτης της εταιρείας Spaaza, πρωτομετακόμισε από τη χώρα του, τη Μεγάλη Βρετανία, στο Άμστερνταμ πριν από 18 χρόνια, πήγε να παίξει σκουός με τους συναδέλφους του. Μετά τον αγώνα, όλοι κατευθύνθηκαν προς τη σάουνα και ξεντύθηκαν. Κανείς δεν θα πρόσεχε ότι φορούσε μαγιό, αλλά ως ο μόνος μη Ολλανδός ήθελε να ταιριάξει. Κάθισε λοιπόν μαζί με τους άλλους και έβγαλε την πετσέτα του.

«Ξαφνικά, μια γυναίκα – μια συνάδελφος- εμφανίστηκε μέσα από τον ατμό και με ρώτησε: Θα έρθεις για φαγητό μετά; Στη συνέχεια άνοιξε την πόρτα και είδα στον δίπλα χώρο να κάθονται στη σειρά τρεις τέσσερις ακόμη γυναίκες συνάδελφοι», θυμάται ο 43χρονος. «Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να καλύψω τα γεννητικά μου όργανα με τα χέρια μου».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar athinapatrika

  Έζησα για λιγο καιρό στο Ελσινκι και έχω να πω οτι ζηλεύω τη κουλτούρα και τον τρόπο ζωής τους! Εσένα Έλληνα μπορει να σου φαίνεται αστείο ή αποκρουστικό το γεγονός οτι οι εργαζόμενοι κάνουν γυμνοί σάουνα με τα αφεντικά τους. Όμως αυτό που δεν ξέρεις ειναι οτι τελικά αυτοί ειναι πολυ πιο προχωρημένοι απο εμάς! Γιατι; Επειδή η σχέση αφεντικού και εργαζόμενου εκεί δεν ειναι αρρωστημένη όπως στην Ελλαδιτσα σου. Εκεί το αφεντικό εχει πλήρη σεβασμό ως προς τους εργαζόμενους του και τους βλέπει σαν ισάξιους του. Δεν ειναι οι σκλάβοι του. Το αφεντικό δεν ειναι boss αλλά leader. Το ίδιο συμβαίνει και στα σχολεία και τα πανεπιστήμια με τους καθηγητές και τους μαθητές/φοιτητές. Εδώ έχουμε χάσει κάθε σεβασμό ο ένας προς τον άλλο! Πέρα απο αυτό, οι Φινλανδοί έχουμε περάσει σε ενα άλλο επίπεδο όσο αναφορά το σώμα τους. Δεν ντρέπονται γιαυτο και δεν έχουν κόμπλεξ. Επίσης, δεν υπάρχει τιποτα το σεξουαλικο στο σώμα. Εμείς το έχουμε συνδέσει με αυτή την έννοια. Οι Φινλανδοί ειναι απο τους λίγους λαούς που το έχουν καταλάβει ενώ εμείς ακόμα έχουμε πολυ δρόμο για να ξεπεράσουμε αυτές μας τις βλακώδεις πεποιθήσεις για να φτάσουμε την ανωτερότητα τους!

 2. avatar Hdjdjbbsbd

  Γυμνοί με το αφεντικό? Θα ξεράσω!

 3. avatar Ανδρεας4

  Τους τρως στην μαπα στην δουλεια μετα να τους τρως και εξω;;;

  1. avatar αχ λουλίτσα

   η δουλεια ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑΝΑΙ το σπιτι σου η σκεψη σου η κριση σου ο χρονος σου τα ενδιαφεροντα σου ο κοσμος σου ολος
   η εταιρια (πολυεθνικη η εστω παρακλαδι) θα τα φροντιζει ολα,και τα ανταλλακτικα σου γιαυτη θα τα παραγεις....
   σημερα απλα σε τροφοδοτει '''''ενημερωση μαζας'''' και πολιτικα ανδρεικελα που πας και ψηφιζεις χωρις ντροπη ...
   αυριο θα σε απαλλαξουν και απο αυτη τη ντροπη
   στον ιδανικο κοσμο τα διποδα ανθρωποι εκτρεφονται οπως ακριβως τα διποδα κοτοπουλα με τη λαμπα ολη μερα κιολη νυχτα αναμμενη
   απο μενα μαθαινετε το κυριαρχο δογμα;;;

 4. avatar αχ λουλίτσα

  πολυ γυμνο στα περιξ ...παγκοσμιως....
  και δεν εννοω μονο το που αφορα το κρεας
  εννοω και το που αφορα τη νοηση
  Και ναι μεν την εκθεση του κρεατος καποια στιγμη την χορταινεις και δε τρεχει καστανο,και μαλιστα οσο πιο μαζικη και ταχυρυθμη ειναι τοσο πιο γρηγορα ερχεται ο κορεσμος,η σχεδον αποστροφη ,οπως και μολες τις ανθρωπινες επινοήσεις ιδεες δραστηριοτητες αλλωστε, πλην της καθυποταξης της συνθλιβης των περιξ σου.....τουλαχιστο μεχρι κει που σε παίρνει.
  Τη γυμνια της νοησης ομως πως να συνηθισεις....
  Αυτη μαλλον να κρυψεις προσπαθεις πολυασχολουμενος με τα αχρειαστα χρειαζουμενα και τις πολυεπιπεδες δραστηριοτητες ξοδεματος του χρονου σου.....να κυλαει ο χρονος βρε αδελφε χωρις να το παιρνεις ειδηση οτι η θητεια τελειωνει...
  Δυστυχως συντροφε χασαμε και κεινο το ειδος των γλωσσοπλεχτρων της αρλουμποπλεχτικης... εκεινες τις υφαντρες που σκεπαζαν τη γυμνια του πνευματος με το διχτυ των αυτοτροφοδοτουμενων εννοιων της φαντασιακης τους επινοησης....εννοιες που ο καθενας ερμηνευει κατα το δοκουν.....
  Για τις υφαντρες με τον τιτλο φιλοσοφος λεω αν δε καταλαβες συντροφε....
  Φιλος της σοφιας, απ τους κολλητους θαλεγα.....την φιλεί την σοφια παντιοτροπως .... και ιδιως οταν εντρυφει στα αποκρυφά της.....ο λεξιλαγνος....ο φιλοσοφος.....το καλο ειναι οτι τα προιοντα μιας τετοιας συνευρεσης ειναι απλα εκτρωματικες αποβολες η εστω βραχυβια θνησιγενη
  φανταζεσαι ναταν ζωντα οντα μακρας πνοης;;

 5. avatar Ζέπος

  Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε .

 6. avatar Leo1

  Τέλεια τα περνάνε! Πραγματικά, ζηλεύω την πρωτοτυπία τους! Δουλειά με το αφεντικό μου, σάουνα γυμνός με το αφεντικό μου, εστιατόριο (δείπνο εργασίας) το βράδυ με το αφεντικό μου... Το ίδιο και η γυναίκα μου... δουλειά, μετά γυμνή σάουνα με το αφεντικό της, εστιατόριο και το βράδυ στο κρεβάτι... '' έλα κοιμήσου αγάπη μου, δεν μπορώ, είχα μια δύσκολη μέρα, το κεφάλι μου πάει να σπάσει..."

 7. avatar A.G

  Σενάριο επιστημονική φαντασίας για την Ελλάδα, ρε μην ανεβάζετε τέτοια άρθρα στους εργαζόμενους ελληνες, πολλά έχουν στο κεφάλι τους

 8. avatar Σκορπιός

  Η πολύ οικειότητα βλάπτει...τα μάτια και το νου....παω για σάουνα με συναδέλφους η συνεργάτες, και μετα στο γραφείο το μυαλό μου βρίσκεται ακόμα στη σάουνα, και το χειρότερο βλέπω απέναντι μου τη συνάδελφο όπως γεννήθηκε....δεν έχει καμία σχέση με γυμνισμό σε παραλία, εκεί βρίσκεσαι με άγνωστο κόσμο...η κουλτούρα μας πιστεύω ότι ειναι πολύ διαφορετική απο τις παραπάνω χώρες...για τέτοιες αλλαγές στη ζωή μας.....

  1. Φαντάσου πόσο ανέραστοι είναι για να μην περνάνε καν απ' το μυαλό τους τέτοιοι προβληματισμοί... παγοκολώνες του κερατά... γι' αυτό ξεσαλώνουν όταν δουν λίγο ήλιο και θάλασσα!...

   1. avatar athinapatrika

    Έχεις πάει ποτέ Σκανδιναβία να δεις τι παίζει; Όλοι καλοί είμαστε στο να λέμε λόγια του αέρα και να αναμεταδίδουμε οτι στερεοτυπικές απόψεις έχουμε ακούσει!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει