Τα συμφέροντα των ΗΠΑ κάποιες φορές συγκρούονται με την υποστήριξή τους στη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, παραδέχθηκε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για τη σταθερότητα μακροπρόθεσμα.

Σε ομιλία της για τη θέση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Αραβική ‘Ανοιξη, η οποία ανέτρεψε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ, η Κλίντον μίλησε με σκληρή γλώσσα για το στρατιωτικό συμβούλιο που ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο μετά την πτώση Μπουμπάρακ επιρρίπτοντάς του ευθύνες ότι κινείται πολύ αργά στο θέμα των εκλογών.

«Εάν με το πέρασμα του χρόνου η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο παραμένει μια ομάδα μη εκλεγμένων αξιωματούχων, τότε η πολιτική αυτή δύναμη θα έχει βάλει τους σπόρους για μελλοντική αναταραχή. Οι Αιγύπτιοι θα έχουν χάσει μια ιστορική ευκαιρία. Και εμείς το ίδιο», υπογράμμισε.

Η αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και ότι θα συνεχίσει να έχει «ειλικρινείς συνομιλίες» με παραδοσιακούς συμμάχους όπως το Μπαχρέιν, όπου η σουνιτική οικογένεια που βρίσκεται στην εξουσία έφερε στρατιώτες από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να καταστείλει το κίνημα διαμαρτυρίας.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στη Συρία, η Κλίντον τόνισε ότι «οι ηγέτες που εμποδίζουν το μέλλον υπό την απειλή των όπλων πρέπει να ξέρουν ότι οι ημέρες τους είναι μετρημένες», ενώ αναφερόμενη στο Ιράν επεσήμανε την «τεράστια υποκρισία» της χώρας αυτής όταν ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τη δημοκρατία άλλων χωρών τη στιγμή που σκοτώνει ιρανούς διαδηλωτές.

Η Κλίντον επανέλαβε τέλος την αμερικανική θέση ότι μόνο οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα ζει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ.