Ένα γραφείο τελετών στο Βερολίνο έχει καταφέρει να αυξήσει τις πωλήσεις του καθιερώνοντας τις… «τελετές discount». Μάλιστα διαφημίζει την… πραμάτια του ως εξής: «Αν βρείτε αλλού φθηνότερα θα σας πληρώσουμε μια διαφορά πάνω από 30 ευρώ!».

Ο αριθμός των τελετών αυτών από 6% που ήταν στο σύνολο των κηδειών στη Γερμανία το 2009, ανήλθε σε 10% το 2010 και αναμένεται να φτάσει το 26% το 2011, σύμφωνα με την ειδικευμένη ιστοσελίδα Bestatunggen.de, που αναφέρει ότι οι «τελετές με έκπτωση» αφορούν τις κηδείες κάτω των 1.200 ευρώ.

Η μέση τιμή μιας «κλασικής κηδείας» στη Γερμανία κυμαίνεται από 2.800 έως 3.500 ευρώ, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδία γραφείων τελετών.

Η εταιρία «Sargdiscount» (Φέρετρο με έκπτωση) του Βερολίνου προκαλεί τους ενδιαφερόμενους να βρουν αλλού φθηνότερα προτείνοντας «κηδεία από 479 ευρώ».

Η τιμή αυτή δίδεται όταν η παραγγελία γίνεται τηλεφωνικά και αφορά αποτέφρωση στην Τσεχία, χωρίς θρησκευτική τελετή ή ενταφιασμό. Η στάχτη τοποθετείται σε κενοτάφιο, εκτός αν η οικογένεια είναι έτοιμη να πληρώσει περισσότερα.

«Οι άνθρωποι καλούνται από το νόμο να θάβουν τους γονείς τους, με τους οποίους πιθανώς δεν είχαν επαφή τα τελευταία 20 χρόνια. Δε θέλουν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ, αυτό είναι κατανοητό. Όλα γίνονται τηλεφωνικά, με φαξ ή e-mail» εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρίας Χάρμουτ Βόιτε.

Σύμφωνα με μελέτη της Bestatunggen.de, o πρώτος λόγος για να ζητήσει κάποιος μια οικονομική κηδεία είναι η μακρινή οικογενειακή σχέση (58%), ακολουθούν η γεωγραφική απόσταση (47%) και οι ανεπαρκείς οικονομικοί πόροι (41%).

«Το μόνο που ενοχλεί τους πελάτες μου είναι το όνομα της επιχείρησής μου» δηλώνει ο Βόιτε που λέει ότι «εισήγαγε τη διαφάνεια σε έναν πολύ μυστικό τομέα».

«Δεν πρόκειται για διαφάνεια. Λιγότερα από 500 ευρώ για μια τελετή, δεν φθάνουν ούτε για τα έξοδα του γραφείου. Εδώ είτε υπάρχουν μυστικές δαπάνες, είτε η σορός δεν έχει την κατάλληλη περιποίηση» απαντά ο Ρολφ Λίτσνερ, εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδίας γραφείων τελετών.

«Η φροντίδα της σορού δεν έχει σχέση με τα χρήματα» λέει ο Πάτρικ Σνάιντερ, ιδιοκτήτης των γραφείων τελετών «Aarau» που υπάρχουν σε όλη τη Γερμανία και που προτείνει στο Βερολίνο κηδείες με 499 ευρώ.
Ο ίδιος εξηγεί ότι οι χαμηλές τιμές του οφείλονται στο ότι «παραγγέλνει φέρετρα κατά εκατοντάδες, ενώ στα κρεματόρια έχει προνομιακές τιμές γιατί είναι καλός πελάτης».