«Περίεργο νόμισμα» που «δεν έχει πείσει κανέναν» χαρακτήρισε το ευρώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας στη «Γενική Συνέλευση για το εμπόριο της Ιταλίας με το εξωτερικό».

«Το ευρώ δεν έπεισε κανέναν, είναι ένα περίεργο νόμισμα, δεν υπάρχει μια κεντρική τράπεζα ως σημείο αναφοράς και δεν έχει μια ενωμένη κυβέρνηση για την οικονομία», δήλωσε ο «Καβαλιέρε», προσθέτοντας ότι «για τον λόγο αυτό, επειδή είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση της κερδοσκοπίας και είναι προβληματική η διάθεση των ομολόγων που καλύπτουν το δημόσιο χρέος».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές του ιταλού πρωθυπουργού, αργά χθες το απόγευμα, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση τόνισε ότι είναι άκρως επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους τόνοι, την στιγμή που η Ιταλία είναι ακόμη «υπό στενή ευρωπαϊκή παρακολούθηση». Οι σχολιαστές δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι οι δηλώσεις του Μπερλουσκόνι, αποτελούν, πιθανότατα, μια «συμβιβαστική παραχώρηση» στις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις της Λέγκα του Βορρά.