Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθεί για τη δήλωση του πρωθυπουργού Εσάμ Σάραφ, σύμφωνα με την οποία η ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ δεν είναι ιερή, γράφει σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση η ισραηλινή εφημερίδα «Ynet».

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Ράφι Μπαράκ “διατύπωσε τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις αιγυπτίων αξιωματούχων” όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, αναφέρει η Ynet.

Στη διάρκεια της 30λεπτης συνάντησης σήμερα, στην έδρα του υπουργείου στην Ιερουσαλήμ, ο Μπαράκ δήλωσε στον πρεσβευτή της Αιγύπτου Γιάσερ Ρέντα ότι το Ισραήλ «δεν σκοπεύει να επανεξετάσει τη συνθήκη του Καμπ Ντέιβιντ του 1979 κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να γίνει μονομερώς».

Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Εσάμ Σάραφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η ειρηνευτική συνθήκη που υπογράφηκε το 1979 με το Ισραήλ, η πρώτη μεταξύ του εβραϊκού κράτους και αραβικής χώρας, «δεν είναι κάτι ιερό και μπορεί να υποβληθεί σε αλλαγές» σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται ενώ επικρατεί κλίμα έντασης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου μετά την επίθεση διαδηλωτών εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο πριν από μια εβδομάδα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της επίθεσης αυτής για τις διμερείς σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του έχει «δεσμευτεί να προασπίσει την ειρήνη με την Αίγυπτο, προς όφελος των δύο χωρών».