Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ πρόκειται να πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο επίσημη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στις οποίες αναμένεται να θιγεί και η διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η κύρωση της οποίας εκκρεμεί στο αμερικάνικο Κογκρέσο.

Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ένα φάσμα θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας και της οικονομίας και ειδικότερα σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η διμερής συμφωνία και δύο παρόμοιες, με τον Παναμά και την Κολομβία, αναμένεται επί μακρόν να κυρωθούν από το Κογκρέσο και τόσο ο Ομπάμα όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει πως θέλουν να οριστικοποιήσουν τις τελικές λεπτομέρειες.

Στη συνάντηση αναμένεται επίσης να συζητηθεί το ενδεχόμενο επανέναρξης των εξαμερών διαπραγματεύσεων (Κίνα, Βόρεια και Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ρωσία) για την απεμπόληση του βορειοκορεάτικου πυρηνικού προγράμματος, που είχαν διακοπεί από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ θα παραθέσουν επίσημο δείπνο στο Λι και τη σύζυγό του στο Λευκό Οίκο την 13η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.