Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου του αρχιβασανιστή του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, Καΐνγκ Γκουέκ Εαβ, ευρύτερα γνωστός ως Ντουκ θα ασκηθεί έφεση στη χθεσινή του καταδίκη σε κάθειρξη 30 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Θα ασκήσουμε έφεση», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Καρ Σάβουθ χωρίς να διευκρινίσει κάτι παραπάνω.

Ειδικό δικαστήριο, που έχει συσταθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καταδίκασε χθες για πρώτη φορά υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Ερυθρών Χμερ.

Ως διευθυντής του κέντρου κράτησης και βασανισμού Τουόλ Σλενγκ της Πνομ Πενχ, ο «Ντουκ» καταδικάσθηκε χθες στην παραπάνω ποινή για το θάνατο τουλάχιστον 14.000 ανθρώπων εκεί πριν από τρεις δεκαετίες.

Η αρχική του καταδίκη ήταν σε 35ετή κάθειρξη, η οποία αποφασίστηκε στη συνέχεια να μειωθεί σε 30ετή, λόγω μιας περιόδου κράτησής του που κρίθηκε παράνομη καθώς προηγήθηκε της σύστασης του δικαστηρίου.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή κάθειρξης 40 ετών για τον 67χρονο σήμερα Ντουκ. Το δικαστήριο ωστόσο του επέβαλε χαμηλότερη ποινή καθώς έκρινε, ότι ο αρχιβασανιστής στη διάρκεια της δικτατορίας του Πολ Ποτ ήταν παρανόμως κρατούμενος του καμποτζιανού στρατού για πέντε χρόνια.

Η δίκη του «Ντουκ» ήταν η πρώτη δίκη κατηγορούμενου για τις θηριωδίες, που διαπράχθηκαν υπό το καθεστώς του Πολ Ποτ που κατηγορείται για το θάνατο 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων από το 1975 ως το 1979.